La presidenta del Sinn Féin, Mary Lou McDonald, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant una roda de premsa conjunta (ACN / Oriol Bos…
La presidenta del Sinn Féin, Mary Lou McDonald, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant una roda de premsa conjunta (ACN / Oriol Bosch)

Aragonès reivindica des d'Irlanda l'acord de claredat com a via per solucionar el conflicte

El president de la Generalitat s'ha reunit a Dublín amb la líder del Sinn Féin, Mary Lou McDonald, que s'ha compromès a reconèixer una Catalunya independent "si així ho decideixen els catalans"

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, de viatge oficial a Irlanda, on s'ha reunit amb una de les líders del Sinn Féin, reivindica l'acord de claredat com a instrument per solucionar el conflicte. Ha assegurat que treballarà "molt més" per fer un "acord de claredat" que fixi les condicions d'un referèndum "reconegut".

"Aquesta tasca no va d'una sola persona ni una sola formació política, sinó d'un país complet, és important oferir grans acords", ha afegit.

Aragonès també ha demanat passos compromesos per complir els acords tancats a la taula de diàleg després que el govern espanyol ha descartat més reunions.

El president, que no ha volgut comparar els processos irlandès i català, ha fet una roda de premsa conjunta amb la presidenta del Sinn Féin i cap de l'oposició a Irlanda, Mary Lou McDonald.


"D'una manera o una altra, els catalans han de poder decidir"

McDonald s'ha compromès a reconèixer una Catalunya independent, "si així ho decideixen els catalans", quan els republicans irlandesos arribin al govern d'Irlanda. McDonald, a més, ha afegit que si això passés "hauria de formar part de la Unió Europea". "Sóc una demòcrata, qualsevol decisió que prenguin la respectaré", ha dit la líder del Sinn Féin.

Ara bé, la cap de l'oposició a Irlanda creu que els esforços s'haurien de centrar ara a acordar "com els catalans" decideixen sobre el seu futur. En aquest sentit, ha donat suport a Aragonès i ha defensat que un referèndum és la manera més "democràtica, justa i sensata" per mantenir "la cohesió social".

"D'una manera o una altra, els catalans han de poder decidir", ha insistit per defensar del dret a l'autodeterminació de Catalunya. També ha instat el govern espanyol a mantenir les vies de diàleg amb Catalunya per resoldre el conflicte polític, amb l'horitzó d'un referèndum perquè els catalans votin.

Aquest dijous, Aragonès es va reunir amb l'exprimer ministre i un dels artífexs del procés de pau a Irlanda del Nord, Bertie Ahern.


Aragonès confirma la trobada amb Bolaños

Abans del viatge, el president de la Generalitat i el ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños, es van reunir aquest dijous a Barcelona, segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat el mateix Aragonès des de Dublín.

Fonts de la Presidència asseguren que es tracta d'una reunió privada per comentar temes d'interès dels dos governs sense un de concret. També afegeixen que tot i el diàleg entre els executius no es pot parlar de normalització de res.

La trobada es produeix després de l'acord entre ERC i PSC per aprovar els pressupostos i en un context en què el govern espanyol defensa que la taula de diàleg "no és necessària" perquè ja hi ha "diàleg permanent". Des de La Moncloa parlen d'una trobada discreta dins la "normalitat institucional".

ARXIVAT A:
Procés catalàPere AragonèsIrlanda
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut