El vicepresdident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès, intervenint a la Diputació Permanent del Parlament el 3 de març de 202…
El vicepresdident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès, intervenint a la Diputació Permanent del Parlament el 3 de març de 2021

Aragonès demana "no criminalitzar" ni joves ni Mossos i buscar solucions al malestar

Al Parlament, el vicepresident i el conseller Sàmper han condemnat la violència i han defensat els Mossos davant les crítiques de l'oposició

RedaccióActualitzat

El vicepresident de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha condemnat aquest dimecres "tot tipus de violència" que s'hagi pogut produir al llarg d'aquestes setmanes durant les protestes per l'empresonament del raper Pablo Hasél i també pel fet que una jove perdés un ull durant les mobilitzacions.

En la compareixença inicial davant la Diputació Permanent, Aragonès ha afegit que "tapar-se els ulls" i no buscar solucions al malestar seria deixar en mans dels Mossos un conflicte social i polític, "quan no és la seva feina".

Suport als Mossos i revisió de les actuacions

El candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat ha insistit que els actes vandàlics contra els comerços i el mobiliari urbà i contra els cossos policials "no són tolerables".

"La violència no és ni un dret ni una forma de protesta democràtica", i s'ha referit especialment a l'atac contra la comissaria de Vic i l'intent d'incendiar una furgoneta de la Guàrdia Urbana a Barcelona. "Els Mossos d'Esquadra compten i comptaran amb el suport del govern de la Generalitat, com no pot ser de cap altra manera", ha afegit.

No obstant això, ha reconegut que les actuacions policials d'aquests dies han estat controvertides: "Evidentment hem de lamentar i condemnar la pèrdua de la visió d'un ull d'una jove", ha dit.

Aragonès assegura que el govern i els Mossos estan coordinats i compromesos per aclarir com es va produir aquest fet i determinar responsabilitats, si es demostra que hi ha hagut una actuació negligent.

Pancarta demanant la llibertat de Pablo Hasél en la manifestació de Barcelona
Pancarta demanant la llibertat de Pablo Hasél en la manifestació de Barcelona (Reuters / Nacho Doce)

Model policial

Enmig de les negociacions per formar el nou govern, Aragonès ha defensat que no es pot "criminalitzar" tot un cos de policia ni posar en qüestió la seva professionalitat, però alhora ha dit que cal estar obert a parlar del model d'ordre públic i "introduir, si cal, modificacions".

"Cal treure el debat sobre l'ordre públic de la batalleta de curta volada que només aporta confusió a la ciutadania", ha argumentat.

En aquest sentit, ha apostat per fer-ho amb "la participació de totes les parts implicades i interessades", i comptant amb experts, un cop es constitueixi el nou Parlament.


Malestar juvenil

El vicepresident també ha fet referència a les desigualtats creixents i al malestar d'una generació de joves que tenen greus problemes per emancipar-se i tenir "un treball digne". Unes qüestions que s'han d'abordar "sense permetre que es criminalitzi la totalitat dels joves del país".

"Hem d'entendre, que no vol dir justificar, el que hi ha darrere de determinades protestes i actes violents. Cal buscar solucions estructurals", ha avisat el vicepresident, que ha remarcat que és tasca del Parlament anar a l'arrel del problema per abordar-lo "íntegrament".

Entre les causes del malestar, Aragonès també ha assenyalat el govern espanyol i ha considerat "imprescindible" que es treballi per derogar la "llei mordassa", els delictes per injúries a la Corona i tots els delictes del Codi Penal relacionats amb la llibertat d'expressió.

 

Sàmper diu que Mossos estudia totes les opcions

El conseller d'Interior ha insistit en la condemna a aquesta violència, davant de les crítiques de l'oposició: "La violència és intolerable", ha dit. En resposta a Carrizosa ha it però que el dret a manifestació és inqüestionable.

Miquel Sàmper ha anunciat que els Mossos estan estudiant utilitzar la totalitat dels mecanismes de dissuasió de què disposen davant dels aldarulls, que inclouen el canó d'aigua i els gasos lacrimògens.

També ha explicat que volen protegir millor les comissaries: "Si no s'arriba a aturar el grau de violència a la comissaaria de Vic el dimarts dia 16, no sabem que hagués succeït perquè estaven a punt d'entrar"

Sàmper s'ha trobat amb la portaveu dels comuns, Jéssica Albiach, defensant l'existència de la BRIMO. Una BRIMO, diu Albiach, que no hauria de participar en els desnonaments.

Al matí, les negociacions polítiques per formar govern a Catalunya han marcat molt més la compareixença del vicepresident sobre els aldarulls.
 

Reaccions de l'oposició a Aragonés

La portaveu del PSC, Eva Granados, ha instat el vicepresident en funcions i candidat d'ERC, Pere Aragonès, a triar entre "Mossos o CUP".

Des de Catalunya en Comú, la portaveu Jéssica Albiach ha reclamat un canvi de govern i ha exigit que no es frivolitzi quan es parli de violència.

Al seu torn, el líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha acusat Albiach de "blanquejar la violència per rascar alguna conselleria".

Vidal Aragonès, de la CUP, ha marcat distància amb Aragonès i li ha etzibat: "Necessitem una Esquerra Republicana que sigui realment d'esquerres".

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaPablo Hasél
Anar al contingut