Protesta contra la llei mordassa, l'any 2016, a Reus
Protesta contra la llei mordassa, l'any 2016, a Reus

Llei mordassa: un milió de multes en estat d'alarma amb el govern que volia derogar-la

Amnistia Internacional critica que el govern Sánchez no ha derogat la llei, com havia promès, i l'ha utilitzat més que el PP

Carles CastellnouActualitzat

Fa cinc anys que el govern de Rajoy va aprovar la llei de Seguretat Ciutadana, coneguda per l'oposició i diverses forces socials i associacions de drets civils com la llei mordassa.

Entre altres coses, la llei multa i processa manifestants de convocatòries no autoritzades. Per exemple, l'octubre de 2016 els volien accedir al Congrés per protestar per la nova investidura de Rajoy o per les seves polítiques; un moviment que es va conèixer com a "Envoltem el Congrés".

 

El PSOE i Podem es van marcar com a prioritat derogar quan governessin la llei, promoguda pel ministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz. Però aquesta llei no només no s'ha retirat, sinó que s'ha convertit en vital durant l'estat d'alarma, a l'hora de donar marc legal per evitar concentracions no permeses i per mantenir l'ordre en plena pandèmia.

 

Protesta d'Amnistia Internacional davant del Congrés, en el cinquè aniversari de la llei mordassa
Protesta d'Amnistia Internacional davant del Congrés, en el cinquè aniversari de la llei mordassa (EFE / Fernando Villar)

 

100.000 firmes al Congrés per demanar la reforma de la llei mordassa

Coincidint amb aquest cinquè aniversari, Amnistia Internacional ha registrat al Congrés 100.000 firmes per reformar la llei. El seu director a Espanya, Esteban Beltrán, ha assegurat que el d'avui és un trist aniversari per a les llibertats. "Durant l'estat d'alarma, s'ha constatat l'amenaça que suposa la llei per a les llibertats", ha assegurat Bertrán.

Segons Amnistia, el govern d'esquerres l'ha usat més que el govern de Rajoy. Així, només en els tres mesos de l'estat d'alarma s'han interposat un milió de multes emparades per la llei mordassa. En els quatre anys i mig anteriors, se n'havien interposat només 155.000.

"La gran majoria de sancions s'han imposat de manera arbitrària i aplicant els articles de la llei que més preocupen Amnistia, com la resistència o desobediència a l'autoritat o l'impediment de difondre imatges de policies fent la seva feina", conclou Beltrán.

 

Amnistia Internacional ha presentat 100.000 firmes al Congrés per demanar la reforma de la llei mordassa
Amnistia Internacional ha presentat 100.000 firmes al Congrés per demanar la reforma de la llei mordassa (EFE / Fernando Villar)

 

A més, Amnistia Internacional diu que el Ministeri de l'Interior no ha volgut atendre una seixantena de denúncies de presumptes casos de vulneració de drets humans per part de les forces policials que aplicaven la llei mordassa.

De moment, només dos d'aquests casos tenen oberta una investigació: un de l'Ertzaintza i un altre de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

 

 

Informe d'Amnistia Internacional by Moderador Noticies Web on Scribd

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut