Apple celebra trenta anys de vida amb els ordinadors personals a l'ombra del triomf de l'"iPod"

La companyia Apple celebra els trenta anys de la seva creació, segons diu la història oficial, en un garatge. L'empresa de la "poma" ha estat capdavantera en ordinadors personals, d'un disseny molt acurat i amb un sistema operatiu molt intuïtiu del qual va derivar el Windows. Els anys noranta l'empresa va estar a punt de desaparèixer, però actualment és una de les companyies més fortes a la borsa nord-americana. Un dels seus plats forts és el reproductor multimèdia de butxaca, l'"iPod", que li ha permès obrir-se camí en la venda de música per internet.

Actualitzat

Actualment, el president executiu d'Apple és l'accionista majoritari de Pixar Animation Studios, popular per èxits d'animació com "Toy Story" o "Buscant en Nemo", companyia que recentment ha estat adquirida pels estudis Disney. Tot i la popularitat dels ordinadors Macintosh, aquests representen tan sols representen el 5% del mercat. Els orígens de la companyia, però, són més aviat modestos.

De fet, Steve Jobs -l'actual president executiu- va haver de vendre la seva furgoneta i Steve Wozniak es va desprendre d'una calculadora científica per sumar els fons que els permetessin posar la primera llavor de l'empresa. Primer va ser l'"Apple II", al qual van seguir "Lisa" i, el 1984, "Macintosh", una màquina que incorporava les darreres innovacions del moment, com el ratolí o la impressora làser. Anys després va arribar el color, amb l'"iMac", un producte que va suposar una transformació en el concepte de l'ordinador tradicional i el pas al sistema operatiu fonamentat totalment en l'Unix (l'OS X). Aquest canvi va contribuir a situar la companyia com a líder de disseny. Més recentment, ha permès actualitzar-ne el programari més de quatre cops, mentre que Microsoft pateix amb el seu Windows Vista, el successor de Windows XP, el llançament del qual s'ha hagut d'endarrerir un cop més.

Anar al contingut