L'artista al seu estudi

Any Tàpies: 365 dies per reivindicar la vigència i el llegat de l'artista

Amb un gran ventall d'exposicions i activitats, la Fundació Tàpies vol tornar a posar l'artista en primer pla i convidar les noves generacions i les no tan noves a descobrir-lo

Enllaç a altres textos de l'autor

Virgínia Martí Blasco

Periodista de la secció de Cultura d'Informatius de TV3

@VirginiaMartiB
Actualitzat

Innovador, rebel, reflexiu, compromès són alguns dels adjectius que defineixen Antoni Tàpies, figura imprescindible en la història de l'art contemporani, per les seves aportacions formals i conceptuals.

Avui hauria fet cent anys i, per això, aquesta és la data triada per començar la celebració de l'Any Tàpies, que servirà per reivindicar la vigència d'un dels artistes catalans més rellevants i influents de la segona meitat del segle XX

Un centenari que convida a descobrir, o redescobrir, la figura i l'obra d'aquest gran artista, el seu pensament, compromís polític i social i el seu llegat. S'han organitzat un ampli ventall d'exposicions i activitats, tant aquí com a fora, amb la Fundació Antoni Tàpies, de Barcelona, com a epicentre de les celebracions.

(EFE/Marta Pérez)

Aquestes són les exposicions que permetran submergir-se en l'univers Tàpies:

Tàpies i l'empremta del zen

Del 13.12.2023 al 23.06.2024

Ens apropa al Tàpies més espiritual, més reflexiu. Se centra en la influència que alguns monjos japonesos dels segles XVIII i XIX van exercir en l'obra de l'artista com a transmissors dels ensenyaments del budisme zen. S'hi poden veure algunes obres inèdites de Tàpies, com un autoretrat del 1992, i "Transformació", que no s'havien pogut veure mai a Catalunya.


A=A, B=B 

Del 13.12.2023 al 03.03.2024

"A igual a A, B igual a B" és un problema matemàtic que Tàpies va gravar en una de les seves obres. Per això, la mostra se centra en la relació de Tàpies amb el món de la ciència i proposa una reflexió sobre les connexions entre art i ciència. Es fa a partir del pensament científic d'una desena d'artistes contemporanis. És una manera de portar els pensaments de Tàpies als debats més actuals d'aquest segle.

Dues exposicions que s'han presentat avui, en l'arrencada de l'any Tàpies, recollides en aquest reportatge.

 

Antoni Tàpies. Retrospectiva

Del 17.07.2024 al 12.01.2025

Una gran retrospectiva que abans haurà passat per Brussel·les i el Centre d'Art Reina Sofia, a Madrid, i que, al juliol, es podrà veure a la Fundació Tàpies. Són més de 120 obres, entre pintures, escultures i gravats, en la que és l'exposició més ambiciosa de Tàpies dels últims vint anys. 

El 14 de setembre, vam explicar al "Telenotícies" com és aquesta exposició. Inclou moltes de les pintures matèriques que van situar Tàpies a l'avantguarda artística i els jeroglífics de signes i símbols a través dels quals expressava la seva visió del món.

Al llarg d'un any hi haurà activitats itinerants per tot el territori i també s'està parlant amb equipaments i institucions com el Macba, el MNAC, el Liceu o la Filmoteca per programar activitats relacionades amb Tàpies.

Es busca també una nova mirada sobre l'artista, d'autors contemporanis, per això l'artista ghanès Serge Attukwei Clottey farà, aquest estiu, una intervenció a la façana de la seu de la Fundació Tàpies i, a la tardor, s'estrenarà la pel·lícula que està fent Albert Serra sobre la seva vessant mística.

Es vol, en definitiva, tornar a posar Tàpies en primer pla, ampliar la visió sobre l'artista i donar-lo a conèixer a les noves generacions i a les no tan noves.

 

ARXIVAT A:
Antoni Tàpies
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut