Villarejo arribant a l'Audiència Nacional el 4 de març, l'endemà de quedar en llibertat

Anticorrupció demana imputar Iberdrola, Repsol i CaixaBank pel cas Villarejo

Els presidents i expresident de les tres entitats, Sánchez Galán, Brufau i Fainé, ja estan imputats en el cas Tàndem per presumpte espionatge, suborn i falsedat documental

Virginia Arqué NuenoActualitzat

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat al jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón que imputi les companyies Iberdrola Renovables, CaixaBank i Repsol, com a persones jurídiques, en les respectives peces que investiguen els encàrrecs fets per aquestes entitats a Cenyt, l'empresa vinculada a l'excomisari José Manuel Villarejo.

En el cas de Repsol i CaixaBank, la peça investigada té a veure amb el presumpte espionatge que les dues entitats haurien encarregat a Villarejo per vigilar l'expresident de Sacyr, Luis del Rivero, per la seva relació amb Petróleos Mexicanos (Pemex), en una maniobra per aconseguir el control de la petroliera.

L'expresident de CaixaBank Isidre Fainé i el president de Repsol, Antoni Brufau, ja estan imputats en la causa i ja van declarar a l'Audiència Nacional el passat mes de maig per un presumpte delicte de suborn i falsedat documental. Tots dos van negar tenir cap relació amb l'excomissari Villarejo.

Isidre Fainé, a l'arribada a l'Audiència Nacional, el passat mes de maig
Isidre Fainé, a l'arribada a l'Audiència Nacional, el passat mes de maig

Fainé i Brufau van reconèixer que havien acordat investigar el moviment de Sacyr i Pemex sobre Repsol pel "perill" que suposava, encara que van rebutjar que sabessin que s'havia contractat l'excomissari José Manuel Villarejo.

Anticorrupció demana imputar Iberdrola, Repsol i Caixabank pel cas Villarejo
Antoni Brufau va comparèixer a l'Audiència Nacional el passat mes de maig (Europa Press/Alejandro Martínez Vélez)

I pel que fa a l'elèctrica Iberdrola, la causa oberta vol esbrinar si la companyia va contractar els serveis de l'excomissari per espiar, entre d'altres, el president d'ACS, Florentino Pérez, i Manuel Pizarro, expresident d'Endesa.

A finals de juny, el president del grup Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, també va ser imputat per aquest cas amb tres persones més: el director general de negocis, Francisco Martínez Córcoles; el que va ser president d'Iberdrola Espanya, Fernando Becker, i l'excap del gabinet de Presidència, Rafael Orbegozo. La declaració de Sánchez Galán estava prevista per a aquest dimecres, però el magistrat la va suspendre a l'espera de decidir la situació processal de la companyia.

El president d'Iberdrola, en un acte a Toledo
El president d'Iberdrola, en un acte a Toledo el passat mes de maig (Europa Press/Isabel Infantes)


Dos anys d'investigacions

El cas d'Iberdrola data de finals del 2019, després que es publiqués que la companyia hauria contractat Villarejo per espiar un jutge, infiltrar-se en plataformes contràries als interessos de l'elèctrica, assetjar membres del comitè d'empresa de la central nuclear de Cofrents o investigar un accionista crític amb la gestió de l'empresa.

El magistrat hi veu indicis d'una "voluntat" per part de la companyia d'ocultar els treballs encarregats a Cenyt perquè les factures es van emetre a nom d'una altra companyia. Entre el 2004 i el 2012 s'hauria abonat a l'empresa de Villarejo més d'un milió d'euros dividits en 15 factures en què no hi figurava la comanda.

Més d'una trentena de directius i exdirectius de quatre grans firmes de l'Ibex 35 (BBVA, Iberdrola, Repsol i CaixaBank) estan imputats, fins ara, en el cas Tàndem vinculat a Villarejo. L'excomissari va sortir al març de la presó després de més de tres anys de reclusió preventiva.

 

ARXIVAT A:
EspionatgeJosé Manuel Villarejo
Anar al contingut