Ignació Sánchez Galán, president d'Iberdrola (EFE/Alessandro della Valle)

El president d'Iberdrola, imputat en el cas dels espionatges encarregats a Villarejo

Segons el jutge, Ignacio Sánchez Galán hauria contractat l'excomissari per espiar, entre altres persones, Florentino Pérez i el president d'Endesa, Manuel Pizarro

Actualitzat

L'Audiència Nacional ha imputat el president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, en la causa que investiga si l'elèctrica va contractar l'excomissari José Manuel Villarejo per espiar el president d'ACS i del Reial Madrid, Florentino Pérez, que actua com a acusació particular.  

El jutge Manuel García Castellón citarà com a investigats Sánchez Galán i tres alts càrrecs més d'Iberdrola pels delictes de suborn, contra la intimitat i falsedat en document mercantil. Aquesta és la peça número 17, que investiga aquest jutge sobre els treballs encarregats a l'excomissari.

El cas es remunta a finals del 2019, quan es va publicar que Iberdrola havia contractat Villarejo per espiar un jutge i infiltrar-se en plataformes contràries als interessos de la companyia, pressionar el comitè d'empresa de la central nuclear de Cofrents o investigar un accionista crític amb la gestió.

A més de Sánchez Galán, també s'imputa Francisco Martínez Córcoles, director general de Negocis de l'empresa, la segona més gran a la borsa espanyola; Fernando Becker, expresident d'Iberdrola Espanya; i l'excap de gabinet de la presidència Rafael Orbegozo.

De moment no hi ha data fixada per a la declaració davant del jutge.

l'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo, a la sortida de l'AN el març del 2021
L'excomissari José Manuel Villarejo, a la sortida de l'Audiència Nacional el març passat (ACN/Andrea Zamorano)


Factures per un milió d'euros

D'entre les investigacions que va dur a terme l'excomissari José Manuel Villarejo, el jutge investiga les que hauria fet pels alts càrrecs d'Iberdrola imputats. Uns treballs que haurien encarregat a l'empresa Cenyt de Villarejo i que, segons l'interlocutòria del jutge, haurien intentat ocultar. El jutge es refereix a 15 factures per un import de més un milió d'euros rebudes i abonades entre el 2004 i el 2012.

 

El "projecte Posy", per espiar Florentino Pérez

Entre els serveis que van contractar a l'empresa de Villarejo hi ha el "projecte Posy" per espiar Florentino Pérez per "conèixer qualsevol circumstància que, arribat el cas, es pogués utilitzar" per fer-li "xantage i frenar la intenció de la constructora d'entrar al consell d'administració" de l'elèctrica. Entre la documentació intervinguda, segons la interlocutòria, hi ha les dades censals de Pérez i la seva família, el 2009 quan Sánchez Galán era president d'Iberdrola.

Per aquests serveis s'haurien pagat factures per 160.080 euros i 71.920 euros, de les quals va parlar el també investigat José Antonio del Olmo, exresponsable del control corporatiu de la companyia. Del Olmo havia declarat que l'aleshores cap de Seguretat de l'elèctrica, Antonio Asenjo, li havia dit que "tenia una feina de la qual només tenia coneixement Ignacio Sánchez Galán", i havia afegit que "les factures, abans del pagament, havien de ser firmades per Orbegozo".

 

Espiar el president d'Endesa

Iberdrola també hauria contractat Villarejo per espiar el que va ser president d'Endesa Manuel Pizarro. El projecte encarregat per Iberdrola a través d'Asenjo es va anomenar "Black Board" o "B-B", i entre el 2004 i el 2005 buscava obtenir "informació sensible" de Pizarro.

Asenjo, també investigat, va declarar que la factura emesa per Cenyt per aquest servei ascendia a 93.438 euros, i hi hauria una altra factura vinculada al projecte "B-B" per valor de 116.000 euros. Del Olmo també va dir que el 2005 Becker va sol·licitar que es fes el pagament de les factures.

El jutge aprecia en moltes de les factures irregularitats en la tramitació ja que "no estan associades a cap comanda". A la interlocutòria el jutge García Castellón es refereix a la declaració d'Asenjo que "va reconèixer haver manipulat els conceptes de les factures, de manera que els serveis prestats no es corresponien amb els expressats, ocultant així la participació en l'execució dels treballs de Villarejo quan estava en actiu al Cos Nacional de Policia", diu el text.

 

Els casos de Villarejo tornen a tocar l'Ibex 35

Amb Sánchez Galán ja són quatre els presidents i antics líders d'empreses de l'Ibex 35 esquitxades per les trames de l'excomissari Villarejo: Francisco González, ex-BBVA, o Isidre Fainé, ex-CaixaBank, i Antoni Brufau, de Repsol.

Excepte Fainé i Brufau, que estan investigats per haver encarregat espionatges a Villarejo, cada un encapçala una peça separada dintre de la causa sobre els negocis de l'excomissari.

ARXIVAT A:
José Manuel VillarejoJudicialAudiència Nacional
Anar al contingut