L'expresident de Caixabank Isidre Fainé i el president de Repsol, Antoni Brufau (Europa Press)
Isidre Fainé i Antoni Brufau (Europa Press)

Fainé i Brufau, imputats per haver encarregat feines d'espionatge a Villarejo

El jutge de l'Audiència Nacional els ha citat a declarar, el pròxim 29 d'abril, com a investigats per un delicte de suborn

Actualitzat

El jutge de l'Audiència Nacional ha acordat investigar el president de Repsol, Antoni Brufau, i l'expresident de Caixabank Isidre Fainé per haver encarregat feines d'espionatge al comissari jubilat José Manuel Villarejo els anys 2011 i 2012.

El magistrat Manuel García Castelló els ha citat tots dos a declarar el proper 29 d'abril com a investigats per un delicte de suborn actiu.

En concret, li haurien encarregat que espiés l'expresident de Sacyr Luis del Rivero per evitar que arribés a un acord amb la petroliera mexicana Pemex. El jutge ha decidit imputar-los després de rebre una petició en aquest sentit de la Fiscalia Anticorrupció, que considerava, en el seu informe, que pot haver-hi indicis d'un delicte de suborn a un funcionari.

Segons el jutge, davant l'intent de Del Rivero d'aconseguir el control de Repsol, la petroliera i CaixaBank van contractar el Grupo Cenyt, propietat de Villarejo, perquè investigués l'empresari i el seu entorn "per frustrar l'acord amb Pemex".

La imputació era un pas esperat després que el jutge ja va fer declarar com a investigats a finals d'any passat els exdirectors de Seguretat Corporativa de Repsol i CaixaBank, Rafael Araujo i Miguel Ángel Fernández Racaño. Tots dos són excomissaris, un estava jubilat i l'altre, en excedència. Fernández Racaño va reconèixer davant del jutge que informava regularment Fainé.

Segons la Fiscalia, Brufau i Fainé van pagar a parts iguals els serveis de Villarejo per un import de 389.400 euros, però van amagar aquest pagament a les seves comptabilitats manipulant el concepte de les factures com a "estratègies per a la ubicació i recuperació de dades electròniques".

 

Repsol nega cap conducta il·legal

En resposta a la interlocutòria, Repsol nega "amb rotunditat" que hi hagi hagut "cap conducta il·legal o contrària al Codi d'Ètica i Conducta per part de cap conseller, directiu o treballador de la companyia" relacionada amb la contractació de serveis d'informació.

Pel que fa a Fainé, fonts del seu entorn apunten que només comentarà aquesta qüestió en seu judicial "per respecte al jutge i al fiscal".

ARXIVAT A:
José Manuel VillarejoEspionatge
Anar al contingut