PCR andalusia migrants patera
Migrants arriben a la costa andalusa

Andalusia rectifica i farà PCR als migrants arribats en patera, fins ara abocats al carrer

La negativa, fins ara, de la Junta andalusa de fer proves als asimptomàtics que arriben a les costes ha deixat 400 persones al carrer

La Junta d'Andalusia ha fet marxa enrere i, finalment, farà proves PCR a totes les persones que arribin en patera. El govern andalús havia manifestat la seva negativa a fer testos als asimptomàtics, una posició que havia abocat 400 persones a malviure al carrer durant setmanes.

La Junta ha anunciat que, a partir de la setmana que ve, farà proves a tots aquells que arribin per vies irregulars. Ara els considerarà "persones de risc", i amb la PCR feta podran accedir als programes d'acollida de l'Estat. El govern espanyol només accepta que puguin accedir als recursos d'acollida si tenen la prova feta.

La Junta havia rebut fortes crítiques de l'oposició i del defensor del poble, i ha defensat que feien PCR a les persones que arribaven amb símptomes de Covid-19, "tal com marcava el protocol del Ministeri de Sanitat". En aquest sentit, s'ha escudat en la "descoordinació" que, segons el conseller de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, hi ha entre Salut i la Secretaria d'Estat d'Immigració" en aquest fet.

Aguirre ha explicat que des del juny passat han arribat un total de 1.967 persones en 163 pateres a Andalusia, de les quals 29 han resultat amb PCR positiu. "Les mantenim en aïllament i, quan donen negatiu, tornem a enviar-los al Ministeri de l'Interior", ha dit Aguirre.

La posició del govern andalús va abocar 400 persones a malviure al carrer durant setmanes
La posició del govern andalús va abocar 400 persones a malviure al carrer durant setmanes (CCMA)

Negativa inicial

El govern espanyol va publicar un protocol a finals de juliol en què deixava clar que és necessari fer una prova diagnòstica a totes les persones asimptomàtiques que arribin a Espanya per via irregular. I que qui ha de fer aquestes proves és la comunitat autònoma.

Però la Junta d'Andalusia es negava a fer-les. Deia que el protocol es va imposar sense negociació, i només feia PCR a aquells que tenen símptomes i proves ràpides als que no en tenen.

Com un noi de Guinea Conakry que va arribar amb patera a les costes d'Almeria i ha estat dormint al carrer més de 10 dies:

"Del matí al vespre no fem més que deambular. No hi ha res, ni tan sols mengem. Ens passem el dia al carrer. Volem que ens ajudin, que ens diguin on podem dormir."

ARXIVAT A:
Coronavirus Migracions
Anar al contingut