Amsterdam prohibeix a Airbnb oferir pisos turístics al centre de la ciutat

L'Ajuntament limita a 30 dies l'any l'ús turístic dels que s'ofereixen a altres barris, i a grups de 4 persones com a màxim

RedaccióActualitzat

La ciutat d'Amsterdam prohibirà el lloguer d'apartaments turístics a tres barris del centre històric de la ciutat, els més turístics i tradicionals, a partir de l'1 de juliol.

La mesura, pensada per frenar l'activitat de plataformes d'internet, sobretot Airbnb, afectarà també a tota la ciutat, perquè exigirà un permís municipal especial per poder oferir els habitatges als turistes, sigui al barri que sigui.

A més, els apartaments oferts només podran tenir ocupació turística durant 30 dies l'any, i no es podran llogar a grups més grans de 4 persones.

Un carrer del centre d'Amsterdam

Pertorba la qualitat de vida

El regidor d'Habitatge de l'Ajuntament de la ciutat, Laurens Ivens, ha assegurat aquest dijous que la mesura compta amb el suport de la immensa majoria d'habitants i entitats.

També que és necessària perquè 1 de cada 15 habitatges de la ciutat s'ofereix a internet com a lloguer turístic, i això té "una influència negativa en la qualitat de vida" dels barris.

Airbnb
Imatge promocional d'Airbnb

"Violar els drets bàsics"

Aquest divendres, els responsables d'Airbnb als Països Baixos han reaccionat a la mesura, acusant l'Ajuntament d'Amsterdam d'actuar il·legalment i de "violar els drets bàsics dels ciutadans de la ciutat".

Malgrat això, s'han mostrat disposats a negociar amb el consistori, amb la intenció de fer-los reconsiderar la mesura, almenys parcialment:

"Volem treballar amb Amsterdam en suport de solucions a llarg termini per a les cases compartides (en referència al lloguer de pisos turístics), més que no pas solucions a curt termini confuses i perjudicials per als residents i les petites empreses."

Han aprofitat per assegurar que el 95% dels pisos d'Airbnb a Amsterdam són fora dels tres barris prohibits a partir de la setmana que ve.

El llit instal·lat davant la catedral per conscienciar contra els pisos turístics il·legals
Instal·lació davant de la catedral de Barcelona com a paròdia contra els pisos turístics il·legals

Sentència a França

També a París un jutge ha considerat que Airbnb és responsable de les il·legalitats que puguin cometre els que lloguen pisos a través de la seva plataforma.

Ho ha fet arran del cas d'un llogater que va rellogar un habitatge a través de la plataforma més de 500 dies durant els anys 2016 i 2017 sense que el propietari ho sabés.

El jutge ha condemnat el llogater i a Airbnb a compensar-lo econòmicament per aquest relloguer turístic sistemàtic.

"Una disputa privada"

En aquest cas, l'empresa també ha qüestionat la legalitat de la decisió judicial, que considera que és entorn a "una disputa privada" entre un propietari i un llogater.

Segons Airbnb, el jutge "ha interpretat incorrectament" els termes de servei de la plataforma, i afegeix que "clarament no entén" com funciona.

 

Airbnb rastrejarà la teva informació a les xarxes per puntuar-te com a hoste
El model de negoci d'Airbnb, molt qüestionat a les grans ciutats europees més turístiques (Reuters)
ARXIVAT A:
Turisme
Anar al contingut