Ciutadans de Hong Kong fan cua per votar a les eleccions als consells locals (Reuters)
Ciutadans de Hong Kong fan cua per votar a les eleccions als consells locals (Reuters)
Hong Kong

Alta participació als comicis locals de Hong Kong, plebiscit del suport a les protestes

Les eleccions locals es perceben com un plebiscit entre l'adhesió a l'ordre xinès i l'impuls democratitzador impulsat pels estudiants

RedaccióActualitzat

Hong Kong ha celebrat eleccions locals aquest diumenge. I les protestes dels últims mesos han rebut l'aval de les urnes. El moviment prodemocràtic s'imposa de manera aclaparadora als comicis. A més hi ha hagut una participació rècord del 71,2%,

El bloc demòcrata acapara 388 dels 452 seients en disputa, un ascens meteòric que gairebé triplica els que va aconseguir a les municipals de 2015. En canvi, el bàndol proxinès només ha obtingut 59 escons davant dels gairebé 300 que tenia. Els independents han aconseguit 5 escons.

Amb la revolta al carrer ben activa, els comicis són vistos com un plebiscit entre l'adhesió a l'ordre xinès i l'impuls democratitzador promogut  pels estudiants.

Les autoritats xineses han prohibit presentar-se al líder de l'anomenada Revolució dels Paraigües del 2014, Joshua Wong, que també és secretari general d'un dels partits sorgits d'aquell moviment. Wong, un dels rostres més visibles de les protestes contra la llei d'extradició a la Xina, ha demanat que tothom vagi a votar per mostrar "el descontentament amb Beijing".

 

Carrie Lam, cap del govern de Hong Kong en el moment de votar (Reuters)


Tot i el relatiu valor polític, després de mesos de revolta estudiantil, aquests comicis s'han interpretat per l'oposició com una oportunitat per demostrar la seva força i com un plebiscit a Carrie Lam, cap del govern d'Hong Kong, que refusa qualsevol concessió als manifestants.

També s'interpreta com una votació sobre l'adhesió a l'ordre imposat per la Xina o l'impuls democratitzador que reclamen molts habitants de Hong Kong dia rere dia als carrers.

De fet, alguns candidats havien demanat un ajornament electoral, davant de la situació de violència i vandalisme. Alguns dels votants de primera hora explicaven als periodistes que havien preferit anar als col·legis d'hora per por que s'interrompés la votació a la tarda.

 

ARXIVAT A:
Hong Kong
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut