La rapidesa de Bizum per enviar diners es converteix també en una vulnerabilitat que exploten els estafadors
La rapidesa de Bizum per enviar diners es converteix també en una vulnerabilitat que exploten els estafadors (Pixabay/NeiFo)

Alerten d'una estafa a Bizum on poden acabar robant centenars d'euros

L'aplicació per enviar diners ha crescut molt en l'últim any i ja acumula dos tipus d'estafa que poden sortir cares als usuaris

Felip GordilloActualitzat

Les estafes digitals també arriben a Bizum, la popular aplicació per enviar diners. La Policia Nacional ha detectat per primer cop un engany que pot acabar costant centenars d'euros en només uns segons.

L'ha detectat a La Rioja el Grup de Delictes Tecnològics, quan un suposat comprador d'un cotxe ha aconseguit que el venedor li acabi transferint fins a 400 euros sense saber-ho.

 

Com funciona?

La clau de l'estafa està en la funcionalitat de Bizum que permet sol·licitar un pagament a un contacte. En el cas de La Rioja, l'estafador es presenta com a presumpte comprador d'un cotxe i s'ofereix per pagar 400 euros en concepte de reserva de vehicle. Però en realitat no està enviant els diners, sinó reclamant un pagament. El venedor, despistat, confirma la transferència i el que està fent realment és acceptar el pagament de 400 euros i no rebre'ls. Un cop fet, però ja no es pot anul·lar.

Un cop feta la transacció, el suposat comprador desapareix sense deixar rastre ni tornar els diners. I el venedor només pot denunciar el cas a la policia, ja que un Bizum no es pot desfer, tal com explica la mateixa aplicació a la seva web.

L'aplicació de Bizum s'està fent tan popular que van creixent el nombre d'estafes que s'hi practiquen. Un altre dels enganys dels quals alerta la policia és el de la suposada companyia telefònica que es posa en contacte amb un client per oferir una rebaixa de factura o algun regal. A canvi, només cal donar la targeta de crèdit o el compte bancari. Un cop aconseguida aquesta dada, els estafadors l'associen a Bizum i només els cal aconseguir que la víctima els faciliti el PIN associat a l'aplicació -que s'envia al telèfon- per començar a operar. Normalment el demanen fent creure que és un codi necessari per rebre el regal. Un cop té el número de telèfon, les dades de la targeta i el PIN, l'estafador comença a fer transferències.

 

Enviament de diners en tres segons

La gran virtut de Bizum és també la feblesa que exploten els estafadors. L'aplicació permet fer pagaments de forma senzilla i immediata. Els diners entre particulars arriben en uns tres segons. I si la quantitat és petita, els bancs als quals va associat el servei no solen demanar cap confirmació.

La pega és que no es pot tirar enrere un enviament. Depens de la bona voluntat de la persona que l'ha rebut perquè te'l torni. I, si no, cap a la policia:

 

Com evitar caure-hi

Com en la majoria d'estafes -físiques o digitals-, la principal arma sol ser el sentit comú i no refiar-se de situacions que ens semblen sospitoses. Tot i així, hi ha alguns consells que ajuden a evitar ser víctima d'enganys:

- No facilitar mai dades bancàries o de targetes per telèfon. Si s'ha fet, cal contactar amb el banc per evitar càrrecs no desitjats.

- No acceptar cap sol·licitud d'enviament de diners de Bizum si no tenim clar el seu origen. I, com en el cas de l'estafa de La Rioja, assegurar-nos que estem rebent una transferència i no una sol·licitud de diners. En el cas de les transferències, Bizum no demana confirmació a l'usuari.

- Si rebem un SMS on ens prometen un descompte o regal, no s'ha de fer cas de la informació que ens han enviat ni trucar al número de telèfon que hi surt. Si ens interessa ens podem posar directament en contacte amb l'empresa i demanar pel descompte.

El programa Adolescent XL va parlar amb Tomàs Moré, de l'Àrea d'Estratègia de la Seguretat de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, per saber què hem de fer per no caure-hi:

ARXIVAT A:
TecnologiaPolicial
Anar al contingut