La neu ja ha començat a caure a la zona del massís del Port (Joel Durà)
La neu ja ha començat a caure a la zona del massís del Port (Joel Durà)

Alerta per un temporal amb neu en cotes baixes, pluges fortes, vent intens i mala mar

Es demana precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l'exterior, i mantenir-se lluny dels espigons perquè hi haurà fortes onades

RedaccióActualitzat

Protecció Civil activa en fase d'alerta els plans Neucat, Inuncat i Ventcat. La neu podria arribar aquest diumenge a la Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià.

L'arribada d'un fort temporal portarà nevades en cotes baixes, pluges intenses que podran superar els 150 litres en diversos punts de Catalunya, vendaval i temporal marítim amb onades de fins a set metres, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

La borrasca atlàntica, batejada com a Gloria, ja es comença a notar en diversos punts: les ratxes de vent freguen els 100 km/h en punts del Maresme. Destaquen registres com els 102 km/h al port de Mataró o els 92 km/h d'Arenys de Mar, segons dades de les estacions de Meteoclimatic i Meteocat.

Fins al migdia, els Bombers han atès una seixantena d'incidències per les ventades, la gran majoria concentrades al Vallès i al Maresme. Cap de les sortides ha estat de gravetat i sobretot han estat per retirar elements en perill de caiguda, mobiliari urbà i branques d'arbre a terra. El telèfon d'emergències 112 ha rebut fins a migdia 83 trucades relacionades amb el vendaval.

 


S'esperen nevades que poden deixar uns 10 centímetres per sobre dels 900 metres a l'extrem sud, a la zona del massís del Port.

Els agents rurals han tancat aquest migdia l'accés al cim del Mont Caro per la nevada que cau a la zona dels Ports. Des de mig matí està nevant "amb notable intensitat", segons els agents rurals, que recomanen no circular per la zona per evitar accidents. És obligatori l'ús de cadenes a la zona de Mascar.

Protecció Civil demana molta precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l'exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals.

 

 

Xavier Sáenz de Buruaga, cap de guàrdia de Protecció Civil, demana precaució extrema en els desplaçaments per carretera per la possible presència de branques o altres objectes a la via a causa del vent. I demà, la neu en cotes baixes pot complicar la circulació:

"Avui no hi ha d'haver problemes de cara a la mobilitat per la nevada, excepte en cotes altes a la part sud de Catalunya, que és on avui nevarà més. Però de cara a demà les darreres previsions indiquen que a primera hora la cota es mantindrà molt baixa, a uns 200 metres en algunes zones."


Nevades en cotes baixes

Dilluns està previst que la nevada s'intensifiqui i es propagui arreu de Catalunya. La cota de neu començarà molt baixa, podria ser entre els 200 i els 300 metres a les comarques de l'interior de Girona i nord de Barcelona.

A partir del migdia la cota hauria d'anar pujant progressivament cap als 400-500 metres. Per sobre dels 1.000 metres es podran acumular més de 20 centímetres. Al Pirineu oriental, la nevada pot ser molt abundant i deixar prop de 2 metres de neu nova a partir dels 1.500 metres.

Protecció Civil demana als conductors estar atents a les previsions meteorològiques i consultar les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Cal tenir el vehicle preparat per a la neu amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat per si teniu alguna emergència.

 

 

 

Temporal marítim

La mala mar deixarà onades de 2,5 metres aquest diumenge a tot el litoral català. El fenomen serà més intens a partir del migdia, sobretot als dos extrems del país i el litoral del Barcelonès i Baix Llobregat. 

I de cara a dilluns, el temporal de mar també es reforçarà i es podran mesurar onades de fins a 7 metres. Protecció Civil recomana fer cas als tancaments d'accessos a les zones pròximes a la costa i no anar a fer fotografies en llocs on trenquin les onades.

 

 

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaNevades
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut