Una vista aèria que serveix per il·lustrar la dimensió dels danys arreu del país

Cent mil evacuats al Japó per un terratrèmol de magnitud 7,6 que deixa almenys 73 morts

A les ciutats més afectades hi ha centenars d'edificis destruïts i milers de persones s'han quedat sense casa o han hagut de ser evacuades

RedaccióActualitzat

Almenys 73 morts i centenars de ferits pel terratrèmol de magnitud 7,6 que aquest dilluns ha sacsejat el centre del Japó.

La xifra podria pujar perquè encara es busca gent sota les runes. Les darreres hores, a més, hi ha hagut diverses rèpliques, de menys intensitat, a la mateixa zona.

A les ciutats més afectades hi ha centenars d'edificis destruïts i milers de persones s'han quedat sense casa o han hagut de ser evacuades. Inicialment, es van desallotjar fins a cent mil persones a la costa nipona per prevenció d'un tsunami.

Es preveien onades de fins a cinc metres, tot i que finalment les més altes que s'han registrat han estat d'un metre 20 a la costa oest i no han arribat a superar el metre les que han arribat a Corea del Sud. 

L'alerta inicial de l'Agència Meteorològica del Japó es va moderar aquest dilluns al migdia i es va desactivar a la tarda.

L'epicentre del sisme ha estat al departament d'Ishikawa, al centre de l'illa de Honshu, la més gran del Japó, i ha afectat 300 quilòmetres a la rodona. El sisme s'ha produït a les 16.10 de la tarda hora japonesa (les 8.10, hora catalana).

Evolució de l'alerta per tsunami a les zones on podrien impactar les onades al Japó (Agència Meteorològica del Japó)
 

El sisme, amb un hipocentre situat aproximadament a 10 quilòmetres de profunditat, ha estat el més intens de la cadena de 20 desplaçaments registrats entre les 08.06 i 09.29, hora catalana.

Més de 30.000 llars s'han quedat sense llum, s'ha tallat la circulació d'autopistes i s'han suspès els trens de gran velocitat.

En aquest vídeo es pot veure la tremolor i com s'ensorren alguns habitatges. Això, en un país especialment preparat per a aquesta mena d'esdeveniments:


El record de Fukushima

Les primeres hores han estat marcades pel record de l'accident a la central nuclear de Fukushima, l'any 2011. Aleshores, l'alerta del tsunami que el va causar preveia onades de fins a deu metres.

Aquell desastre, precedit d'un terratrèmol de magnitud 9, va deixar uns 20.000 morts i desapareguts i va provocar el pitjor incident nuclear des de Txernòbil, el 1986.

Per això, diverses companyies elèctriques s'han afanyat a comprovar si els terratrèmols han afectat les seves centrals nuclears. Per ara, no s'hi han detectat anomalies.

Una casa ensorrada al Japó (Reuters)
Equips d'emergència en un rescat en un domicili (Reuters)
Un arc torii ensorrat al santuari d'Onohiyoshi, a Kanazawa, a la prefectura d'Ishikawa (Kyodo via Reuters)
Destrosses en un edifici a Kaga, a la prefectura d'Ishikawa (Kyodo via Reuters)
Esquerdes provocades per un terratrèmol a Wajima, a la prefectura d'Ishikawa (Kyodo via Reuters)
Una carretera malmesa per un terratrèmol a Wajima, a la prefectura d'Ishikawa (Kyodo via Reuters)

A banda del Japó, també hi ha hagut ordres d'evacuació a les dues Corees i a la ciutat russa de Vladivostok

ARXIVAT A:
Japó
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut