Alemanya veta l'entrada dels no vacunats a l'oci i als comerços no essencials

Merkel planteja una llei de vacunació obligatòria que el Parlament podria debatre com a molt tard al febrer

RedaccióActualitzat

La pandèmia del coronavirus colpeja durament Alemanya. L'aprovació de noves mesures per contenir-la ha centrat aquest dijous la reunió de la cancellera sortint, Angela Merkel, amb el que serà el seu successor, Olaf Scholz, i els líders dels 17 estats federats.

"Hem entès que la situació és molt seriosa i volem prendre més mesures a més de les que ja s'han pres", ha dit Merkel. Per això, han consensuat mesures consensuades que afectaran tot el país.

Les persones no vacunades tindran el pas barrat a la majoria de comerços, exceptuant els que es consideren essencials, com botigues de queviures, farmàcies i forns de pa. Només hi podran entrar els que s'hagin immunitzat i els que s'hagin recuperat de la malaltia.

S'aplica així la coneguda norma de les 2G, "geimpft" o "genesen", que vol dir vacunat o recuperat. La novetat és que ja no es podrà salvar la restricció presentant un test i que el comerç minorista s'afegeix a les restriccions.

També es restringeixen els contactes socials de les persones que no estiguin vacunades. Podran ser contactes amb el nucli familiar i de convivència i amb dues persones d'una altra bombolla de convivència, sense comptar els menors de 14 anys.

A més, es tancaran algunes discoteques i bars de nit a partir d'una incidència setmanal de 350 nous contagis per cada 100.000 habitants.

A partir d'aquesta xifra, es reduiran també les trobades privades de persones vacunades o recuperades. L'aforament quedarà limitat a 50 persones en interiors i 200 en exteriors.

Mentrestant, a les escoles tornarà a ser obligatòria la mascareta.

En canvi, els dirigents són reticents als confinaments, que podrien afectar la fràgil recuperació de la principal economia europea. Així, els comerços continuaran oberts al 69% de la població que sí que està vacunat completament i també a aquells que demostrin haver-se recuperat de la covid.

La cancellera sortint ha qualificat les restriccions com un necessari "acte de solidaritat nacional". Les mesures són consensos mínims però no eximeixen les regions a imposar normes més severes als seus territoris, ha dit Merkel.

La taxa de vacunació a Alemanya no arriba al 70% (Reuters/David Inderlied)

 

Merkel obre la porta a la vacunació obligatòria

La taxa de vacunació a Alemanya no arriba al 70%, similar a la mitjana europea però força baixa comparat amb altres països de l'Europa occidental.

Merkel ha anunciat que es treballarà per debatre al Bundestag una llei per fer que la vacunació sigui obligatòria. Un comitè ètic farà un esborrany de la legislació i el Parlament ho debatrà i ho votarà com a molt tard al febrer.

Les autoritats temen que la quarta onada de la covid col·lapsi les unitats de cures intensives. Aquest dijous s'han detectat més de 73.000 nous casos i hi ha hagut 388 defuncions.

Amb tot, hi ha signes que la corba d'infeccions s'està començant a frenar. La incidència acumulada dels darrers set dies ha caigut per tercer dia consecutiu a 439,2 casos per 100.000 habitants.

Combatre el virus serà la prioritat de Scholz, que es preveu que sigui escollit al Bundestag la setmana que ve. El proper canceller ha dit que Alemanya mirarà d'administrar 30 milions de dosis de la vacuna abans de Nadal.

 

ARXIVAT A:
AlemanyaVacunesCovid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut