Magatzem de gas a Rehden, al nord d'Alemanya
Magatzem de gas a Rehden, al nord d'Alemanya

Alemanya es prepara per si Rússia tanca l'aixeta del gas

Berlín activa la primera fase del pla d'emergència davant un possible tall de subministrament de gas rus, tot i que remarca que la situació és de normalitat

Redacció/AgènciesActualitzat

Alemanya fa el primer pas davant d'una hipotètica aturada del subministrament del gas que arriba de Rússia. El govern federal ha activat preventivament la primera fase d'un pla d'emergència, tot i que de moment no hi ha problemes de subministrament.

Berlín ha declarat per primera vegada el nivell d'alerta precoç del pla d'emergència energètica. És la resposta a l'exigència de Moscou de pagar el gas en rubles.

La setmana passada, el president rus, Vladímir Putin, va ordenar a Gazprom que només permetés comprar gas en rubles, i no en euros o dòlars. Alemanya es nega a pagar el gas amb rubles, tal com exigeix Moscou. Rússia, però, ha matisat que el canvi de moneda serà gradual.

Aquest dimarts, la Unió Europea va rebutjar l'exigència de Moscou de pagar el gas en rubles. Segons un portaveu de la Comissió Europea, els ministres d'Energia del G7 i la comissària d'Energia, Kadri Sismon, van acordar per unanimitat rebutjar les demandes de Rússia.

Els titulars d'Energia consideren que els contractes de subministrament de gas s'han de respectar i allà s'hi especifica que el pagament s'efectuarà en euros o dòlars.

Instal·lacions del gasoducte Nord Stream 2
Instal·lacions del gasoducte Nord Stream 1 (Reuters/Hannibal Hanschke)

De moment, subministrament garantit

El ministre d'Economia i Clima, Robert Habeck, assegura que, de moment, tot funciona amb normalitat:

"Cal remarcar que la seguretat del subministrament està garantida, que tots els contractes s'estan complint i que el gas i el petroli estan arribant a Alemanya, de moment, com està previst. Per tant, la decisió que he pres és preventiva."

Habeck creu que cal fer tot el possible per garantir la seguretat del subministrament, tant ara com l'hivern vinent. "Hem d'intensificar les mesures de precaució per estar preparats en cas d'una escalada de Rússia", ha avisat el ministre.

Canonades del gasoducte Nord Stream 2 (Reuters/Hannibal Hanschke)

Primera de les tres fases del pla

L'alerta precoç és la primera de tres possibles escales del pla d'emergència. Consisteix en un monitoratge de la situació i les reserves. D'aquesta manera, es posa en marxa un gabinet de crisi per avaluar constantment la situació del subministrament, i en alguns casos podria reduir les entregues de gas als grans clients individuals de la indústria.

Aquesta fase es declara "si hi ha indicis concrets, seriosos i fiables que pot produir-se un esdeveniment que pugui portar a un deteriorament significatiu de la situació del subministrament del gas i que pugui desencadenar la fase d'alarma o d'emergència".

Després de la fase d'alerta precoç poden venir la del nivell d'alerta i el nivell d'emergència. En un segon nivell, les mesures seguirien depenent de la iniciativa dels actors del mercat, i en la tercera fase Berlín podria declarar la situació d'emergència energètica.

En aquest punt, l'estat intervindria en el mercat i seria responsable de determinar la distribució de gas, en coordinació amb els operadors, subratllant que les llars, les empreses socials o els hospitals tenen l'estatus de consumidors protegits.

El ministre d'Economia i Clima alemany, Robert Habeck
El ministre d'Economia i Clima alemany, Robert Habeck (EFE/Clemens Bilan)

Habeck defensa que Alemanya està en una situació en què "cada kilowatt hora d'energia estalviat suposa una contribució". És per això que es vol acompanyar la declaració de la fase d'alerta precoç d'una crida a empreses i llars per reduir el consum energètic.

En les últimes setmanes, Alemanya ha baixat les importacions de gas rus d'un 55% a un 40%, sobretot gràcies als acords de gas natural liquat, en un esforç per independitzar-se energèticament de Rússia.

Habeck ha explicat que el país rep gas natural liquat a través de les terminals a Bèlgica, França i els Països Baixos, que el subministrament és constant i que els dipòsits estan actualment plens en un 25%.

El dipòsit de gas natural més gran de l'Europa Occidental, a la localitat alemanya de Rehden
El dipòsit de gas natural més gran de l'Europa Occidental, a la localitat alemanya de Rehden (Reuters/Christian Charisius)

Àustria i Polònia també es preparen

D'altra banda, Àustria també ha activat la primera de les tres etapes d'un pla d'emergència sobre el subministrament de gas. En un comunicat, el canceller, Karl Nehammer, ha dit que "el sistema de vigilància i control s'intensificarà".

Mesures com el racionament de gas només entrarien en joc si s'activés la tercera fase del pla.

Paral·lelament, el primer ministre de Polònia, Mateusz Morwiecki, ha anunciat aquest dimecres un pla per deixar de comprar carbó, petroli i gas a Rússia abans que s'acabi el 2022.

El pla per "desrussificar" l'energia del país passa per eliminar el carbó rus en les pròximes setmanes, i el petroli i el gas, a finals d'any.

 

ARXIVAT A:
AlemanyaEnergiaRússia
Anar al contingut