Polònia presenta un pla per "desrussificar" l'energia del país

El primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki, ha anunciat aquest dimecres un pla per deixar de comprar carbó, petroli i gas a Rússia i així "desrussificar" l'energia del país abans que s'acabi l'any.

El carbó rus l'eliminaran en les pròximes setmanes i el petroli i el gas, a finals d'any. En el cas del gas, quan s'acabi el contracte amb Gazprom.

En el cas del petroli, Morawiecki ha dit que el compraran als Estats Units, l'Aràbia Saudita i Nigèria, però no ha precisat on aniran a buscar el carbó i el gas.


"Despertant d'una migdiada geopolítica"

Morawiecki ha aprofitat la presentació del pla, que ha fet en una central d'energia, per criticar l'aliança d'Alemanya amb Rússia per comprar-li gas:

"Mentre altres veien Rússia com un soci comercial, nosaltres ja érem conscients que per a Moscou el gas seria un instrument de xantatge."

"Avui, el vicecanceller alemany admet que aquesta dependència de Rússia ha estat inapropiada i estúpida. Hem d'encarar la realitat de manera seriosa."

Morawiecki ha reblat les crítiques afirmant que la Unió Europea i tot Occident està "despertant d'una migdiada geopolítica".

El primer ministre polonès Mateusz Morawiecki, dissabte a Varsòvia (Reuters)
Anar al contingut