La causa del descarrilament seria el despreniment de part del revestiment de formigó del túnel de Toses
La causa del descarrilament seria el despreniment de part del revestiment de formigó del túnel de Toses
Ribes de Freser

Alcaldes del Ripollès diuen que l'accident de Toses mostra la "deixadesa" de l'R3

Queixes a la comarca després de tres accidents en pocs mesos a la línia de Puigcerdà, l'últim el descarrilament dins del túnel

RedaccióActualitzat

El descarrilament d'un tren, dimarts a la nit, al túnel de Toses, al Ripollès, és una mostra de la "deixadesa" de manteniment de la línia R3 de Renfe, es queixen els alcaldes de la zona. Aquest ha estat el tercer accident en pocs mesos en aquesta línia, la de Puigcerdà, i per això els alcaldes i el Consell Comarcal denuncien la falta d'inversions a l'R3.

Josep Coma, vicepresident del Consell Comarcal del Ripollès:

"Des del Ministeri de Foment, la política pràcticament és d'abandonament de la línia i estem molt preocupats per aquests accidents que es poden anar produint esllavissades."

Mònica Santjaume, alcaldessa de Ribes de Freser:

"Som conscients de l'orografia del Ripollès i que és una línia centenària, però el que no podem fer és convertir-la en una línia precària i perillosa."

I el tinent d'alcalde de Planoles Mariano Arranz ha utilitzat també el terme "deixadesa" per referir-se a la situació de l'R3.

El col·lectiu d'usuaris Perquè no ens Fotin el Tren, que demana millores en aquesta línia de Rodalies, creu que el sinistre era "previsible" i ha advertit que amb la pluja les esllavissades són habituals. Davant aquest escenari, alerten que, si Adif no pren mesures urgents, "podria passar com a l'R4", on una persona va morir en un descarrilament a Vacarisses.

Per la seva part, el conseller de Territori, Damià Calvet, ha reclamat les inversions en infraestructures que l'Estat va prometre a Catalunya:

"El govern de la Generalitat el que fa és reclamar al govern de l'Estat que es facin les infraestructures que es van prometre, la despesa que es va prometre. Aquests 4.000 milions d'euros no han arribat a Catalunya."


Una part del revestiment de formigó del túnel es va desprendre i va impactar contra el comboi. Aquesta és, segons Adif, la hipòtesi principal sobre la causa del descarrilament.

Adif diu que ha estat fent en aquesta zona assajos i sondejos tècnics, els últims al juny. Era el pas previ a la rehabilitació de l'estructura per garantir robustesa, integritat i durabilitat. Unes inspeccions que no haurien detectat el mal estat de l'interior del túnel on hi ha hagut el darrer descarrilament.

Al comboi viatjaven 38 persones, que van ser evacuades fins a Toses. Dos passatgers van ser atesos per crisis d'ansietat.

La circulació de trens entre Planoles i la Molina s'ha restablert aquest dimecres a primera hora de la tarda, després d'unes quantes hores de servei per carretera.

ARXIVAT A:
InfraestructuresMobilitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut