Membres dels equips d'emergències, aquest dimarts al costat del tren descarrilat a Vacarisses (ACN)
Membres dels equips d'emergències, aquest dimarts al costat del tren descarrilat a Vacarisses (ACN)
Vacarisses

Un mort i 49 ferits en descarrilar un tren a Vacarisses per una esllavissada

És un tren de la línia 4 de Rodalies que feia la ruta entre Manresa i Sant Vicenç de Calders

RedaccióActualitzat

Un home ha mort i desenes han quedat ferides pel descarrilment d'un tren aquest dimarts a primera hora a Vacarisses, al Vallès Occidental.

Un tren de la línia 4 de Rodalies de Renfe ha descarrilat a causa d'una esllavissada entre Manresa i Terrassa. L'accident ha passat a entre les estacions de Vacarisses-Torreblanca i Vacarisses:

 

L'accident ha passat a les 6.15, quan el primer tren del matí que ha sortit de Manresa en direcció a Barcelona i amb destinació a Sant Vicenç de Calders, ha topat amb l'esllavissada.

 

 

 


1 mort, 5 ferits menys greus i 44 de lleus

A causa de l'accident, una persona ha mort. Segons ha confirmat Protecció Civil poc després de les 12 del migdia, era un home de 36 anys que vivia a Castellbell i el Vilar:

 

 

Segons l'últim balanç de víctimes, poc abans de la 1 del migdia, i qualificat de "definitiu", 5 persones han resultat ferides menys greus i els han portat a l'hospital i 44 han resultat ferides lleus. En un primer moment s'ha dit que hi havia ferits greus, però després s'ha desmentit.

Al tren, hi viatjaven 133 persones, 83 de les quals n'han sortit il·leses.  Dotacions de Bombers, patrulles dels Mossos i ambulàncies del SEM els han atès a tots allà mateix. 

Els 5 ferits menys lleus els han portat 1 a l'hospital Althaia de Manresa, 2 al Parc Taulí de Sabadell i 2 a la Mútua de Terrassa.

 

 

 

 

Una gran esllavissada

La causa del descarrilament ha estat una gran esllavissada del talús que hi ha al costat de les vies. L'esllavissada ha caigut a sobre de la via que va en direcció nord, cap a Manresa, però també ha envaït parcialment la via en direcció sud, per on ha passat el primer tren del dia:

 

 

Un maquinista d'aquesta línia va gravar, fa pocs dies i en el mateix punt de l'esllavissada, com l'aigua de la pluja sorgia dels talusos a banda i banda de les vies, els vorals de les quals estaven inundats:

 

Notícia relacionada - gener 2009: Un tren de Rodalies descarrila parcialment a Vacarisses per una esllavissada

Calvet: "Hi ha feina per a dies"

Al lloc de l'accident hi han anat diverses autoritats, com ara el president Quim Torra i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

Torra ha expressat el condol per als familiars de la persona morta en l'accident, i l'agraïment als serveis d'emergències.

 

Per la seva banda, Calvet ha dit que entre el 2016 i el 2017 Adif i Renfe, responsables del manteniment dels talussos per on passen les vies, van fer actuacions en aquest tram per solucionar riscos de despreniment en alguns punts:

"El primer que cal fer és retirar el material mòbil, aquesta és una operació complexa de reencarrilament, després haurem d'actuar sobre el talús, evidentment, i després sobre la mateixa infraestructura i la catenària. Hi ha feina per a dies, no m'atreveixo a dir si seran 5 dies o 10 dies."

Calvet, que ha definit l'esllavissada com a "greu" i "potent", ha dit que ja ha parlat amb els responsables d'Adif i de Renfe, i també amb el ministre de Foment, José Luis Ábalos, que aniran al lloc de l'accident.

 

Se n'encarrega el jutjat 4 de Terrassa

La investigació judicial de l'accident la porta la magistrada titular del jutjat d'instrucció número 4 de Terrassa. Aquest dimarts estava de guàrdia, i l'han avisada poc després de les 8 del matí.

S'ha encarregat de fer l'aixecament del cadàver de la víctima mortal i ha dedicat unes 2 hores a inspeccionar i analitzar el lloc de l'accident. En les pròximes hores i dies li arribaran l'informe de l'autòpsia, el de la caixa negra del tren, a més dels informes d'Adif entre altres.

 

"Ha començat a moure's bruscament"

Els passatgers que no han resultat ferits els han organitzat un servei d'autobusos alternatiu. Un dels passatgers, Jordi Canudas, ha relatat el que ha viscut a dins del tren:

"Després de passar Castellbell i el Vilar, de cop hem començat a notar que el tren com que anava frenant de cop, fins que s'han apagat els llums i ha començat a moure's bastant bruscament."

Canudas anava a l'últim vagó dels 6 que tenia el tren, i que és l'únic que ha quedat a la via, tots els altres han descarrilat.

Segons ha explicat, fins que han arribat els serveis d'emergència la informació els ha arribat a través de les xarxes socials. Algunes persones s'han ferit a les mans quan han trencat els vidres de les finestres per sortir.

Protecció Civil ha recomanat als familiars dels passatgers que truquessin al 012 per informar-se sobre el seu estat. S'han establert dos punts per atendre'ls a Manresa i a Barcelona Sants.
 

 

C-58 tallada, trànsit desviat per la C-16

A causa del descarrilament, el servei de Rodalies entre Terrassa i Manresa ha quedat interromput, i s'ha recomanat l'ús d'altres mitjans de transport.

De tota manera, per facilitar la feina dels serveis d'emergències al punt de l'accident s'ha tallat la circulació a la C-58 i s'ha desviat el trànsit per l'autopista de peatge C-16 de manera gratuïta:

 


"Parece volcado"

Una dona que anava al tren ho ha explicat a Twitter pocs minuts després del descarrilament:

 



Notícia relacionada - març 2011: Onze ferits lleus pel descarrilament d'un tren a Vacarisses

 

 

ARXIVAT A:
MobilitatInfraestructures
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut