Així és l'espai que acollirà a Barcelona un dels superordinadors més grans d'Europa

El nou supercomputador compta amb un pressupost d'uns 220 milions d'euros cofinançats al 50% per la Unió Europea

Eduard QuerolActualitzat

Un dels superordinadors més potents del món; el MareNostrum 5 arribarà l'any vinent a Barcelona, però ja s'està condicionant l'espai i les instal·lacions que ocuparà i TV3 ha pogut fer un recorregut de les obres en exclusiva.

El nou supercomputador compta amb un pressupost d'uns 220 milions d'euros, la meitat, aproximadament, finançats amb fons de la Comissió Europea, 12 milions ja s'estan invertint en posar a punt aquest espai. Europa vol competir amb els Estats Units, la Xina i el Japó, els grans gegants de la supercomputació.

Per primera vegada des que es va crear el Barcelona Supercomputing Center el 2004, l'antiga capella de la Torre Girona on treballa el MareNostrum 4, al Barcelona Supercomputing Center (BSC), dins el Campus Nord de la UPC, ha quedat petita.

No podrà encabir-hi el seu germà gran, el MareNostrum 5, i les diferents parts de la maquinària i l'espai on treballaran els investigadors s'ubicaran en un edifici veí, també per estrenar.

Torre Girona a on hi ha situat el MareNostrum 4

Sergi Girona, director d'Operacions del Barcelona Supercomputing Center, diu que passen "d'una capella amb una aparença romàntica i romànica a una catedral moderna", on tindran les eines que els permetran que l'ordinador estigui en funcionament.
 

 

La part més important, el que es podria anomenar el cervell del superordinador, ocuparà una sala gegant de 1.000 metres quadrats i amb una alçada de 6 metres.

Sergi Girona explica que cada un dels armaris de l'ordinador pot arribar a pesar 1.500 quilos que s'han de distribuir per evitar que l'edifici i el terra es col·lapsi.

La capacitat de càlcul, recorda Mateo Valero, professor en Arquitectura de Computadors de la UPC i director del Barcelona Supercomputing Center, serà 20 vegades més gran que la del MareNostrum 4.

Per les seves característiques, el BSC necessitava unes infraestructures eficients, que fossin fiables, que fossin flexibles, per poder donar servei a diferents tipus de màquines i tecnologies, apunta Gisela Valderrama, directora General de CLIMAVA, l'empresa encarregada de construir les instal·lacions i mantenir-les durant 5 anys.


Què passarà quan entri en funcionament MareNostrum 5?

Científics d'arreu del món podran desenvolupar projectes que, majoritàriament, buscaran solucions als reptes que planteja el futur, començant per la Covid. De fet, el director del BSC defensa que tota recerca científica només té sentit si ajuda a resoldre els problemes de la societat.

La gran potència de càlcul, la capacitat d'emmagatzemar i tractar volums ingents de dades, i el treball amb algoritmes basats en intel·ligència artificial del MareNostrum 5 contribuiran a fer avenços en àmbits com el canvi climàtic, la medicina personalitzada, el tema de nous materials o l'energia verda. Aquestes són, precisament, les àrees que vol impulsar la Unió Europea en els propers 7 anys.

En un altre espai de l'edifici, ja estan a punt els cinc generadors que produiran electricitat perquè el supercomputador funcioni les 24 hores de tots els dies de l'any. Amb la mateixa electricitat es mantindrà el superordinador refrigerat, per evitar que disminueixi la seva velocitat de càlcul.


L'energia del MareNostrum 5 serà verda

El consum serà equivalent al del conjunt d'habitatges d'una població de 100.000 habitants. Sergi Girona assenyala que l'energia que donarà vida al MareNostrum 5 continuarà sent verda, és a dir, energia generada per eòliques, per caigudes d'aigua, per qualsevol mecanisme que no tingui impacte ecològic.

El punt crític de tot el procés, per Gisela Valderrama, serà arrancar tot el sistema i veure com les màquines funcionen.


Dissenyat per ser visitat

El BSC ha dissenyat l'espai de manera que sigui un centre de visites, un lloc on es pugui parar l'autobús turístic de la ciutat, que la gent pugui passar pels passadissos (de les instal·lacions) i veure l'ordinador com està funcionant.

Que es pugui aturar davant d'una pantalla, i veure quina ciència s'està fent en aquell moment, exposa Sergi Girona. De fet, aquest esperit divulgatiu i obert a la ciutat caracteritza des de fa anys la filosofia de treball del BSC amb el MareNostrum 4.

El MareNostrum 5 dissenyat per ser visitat

El calendari del projecte per a l'arribada del nou supercomputador s'ha endarrerit 9 mesos per culpa de la Covid. Tot i així, s'espera que els nous components del MareNostrum 5 arribin el proper mes de juny.

A partir d'aleshores, el supercomputador entrarà en funcionament per fases, i es preveu que estigui plenament operatiu al llarg del 2022.

ARXIVAT A:
Ciència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut