ANÀLISI

Aias, el viatge digital Barcelona-Nova York

Enllaç a altres textos de l'autor FOTO1

Genís Cormand

Reporter de "30 minuts" i periodista de política

@geniscormand
Actualitzat
El grup es diu Aias, tal qual. És la terminació de les dues fundadores: Gaia i Laia. Més tard s'hi va sumar la Míriam i així va néixer un trio de pop de Barcelona que va començar a treballar en secret. Volien fer una sorpresa als seus nòvios i cantar-los unes cançons pel seu aniversari. Primer van ser unes quantes peces pop amb reverberació, senzilles i fresques, que no tenien més ambició que la diversió. El dia de la festa van funcionar en directe i un amic els va recomanar que gravessin les cançons i les pengessin al MySpace, l'aparador mundial per excel·lència. Així ho van fer: van pujar un cap de setmana a una masia al Montsant i van tornar amb una col·lecció de peces que van donar forma i contingut al seu MySpace. Però aquesta és l'era dels amics virals i si són digitals, millor: un amic de Barcelona va passar l'enllaç a una amiga que en aquell moment vivia a Brooklyn. L'amiga de Brooklyn va fer escoltar les cançons a un altre amic nord-americà que treballava en un segell discogràfic petit, independent, però molt influent que es diu Captured Tracks. El director de la discogràfica se les va escoltar, hi va veure qualitat musical i els va enviar un correu electrònic: "Ens agrada molt el vostre MySpace. Voleu que us traiem un LP?". A partir d'aquí tot va ser molt ràpid: Captured Tracks va masteritzar les cançons, va fer-ne les còpies i va editar en format CD i vinil el primer treball de les Aias: "A la piscina", cantat íntegrament en català. Els fidels, selectes i atents seguidors de Captured Tracks van escoltar les cançons a la web i es van començar a preguntar quin era aquell idioma que sonava. Van sortir alguns debats entretinguts. Per exemple, quin era el significat de la paraula "truita", en respecte al seu primer single, "La truita".

Editar el teu primer àlbum amb Captured Tracks no és precisament una broma. Periodistes i crítics musicals internacionals estan atents a les propostes del segell, com la web nord-americana Pitchfork, que va dedicar a les Aias una petita ressenya. Van aparèixer en altres mitjans dels Estats Units, com "The Fader" i un blog de l'MTV, que les situa en el sisè lloc en un rànquing de bandes d'estiu del 2010, on hi figuren noms gens menyspreables com Beast Coast, The Raveonettes o The Drums. Les cançons de les Aias també han arribat a França i a Llatinoamèrica.

Han passat mesos d'aquest inici tan meteòric de les Aias. Ens trobem per parlar-ne en un hotel de Barcelona a les vuit del matí. L'hora és surrealista tenint en compte que és un sector professional poblat majoritàriament per criatures nocturnes. Però el trio treballa i viatja, sobretot la Gaia, que és francesa, nascuda a Corea del Sud i viu des de fa quatre anys a Barcelona (parla un català més que notable). D'aquí unes setmanes presenten el seu treball a Madrid, a la sala Ocho y Medio i a Barcelona, a La [2] de l'Apolo. "Sabem que el que ens ha passat és puntual. El segell discogràfic de Brooklyn està de moda i el nostre estil musical també, i som conscients que això no ens canviarà la vida. És una experiència molt bonica, que intentem aprofitar al màxim. Estem bastant tranquil·les." La Gaia Bihr situa les coses en la justa mesura, però això no treu que ara se'ls comença a atapeir l'agenda. Han tocat a Londres i han fet una minigira per petits locals del Japó. Els espera el Primavera Sound i probablement una presentació a Nova York. "De cop i volta hem rebut una atenció que no era gens buscada, tot el contrari. Sí que som conscients que hi hauria molta gent a qui els agradaria tenir aquesta atenció, però ha anat així: hem intentat mantenir l'esperit del principi i jo crec que ho aconseguim. De fet, encara no ens ho creiem", apunta la Míriam Garcia.

L'hora continua sent surrealista perquè a les nou del matí han de marxar puntualment, sobretot la Laia Aubia, que treballa en una productora i ha d'entrar a la feina sense falta a aquesta hora, a pocs carrers de l'Hotel 987, on ens trobem. Però les Aias són serioses: en aquest temps tan ajustat gravem una entrevista on parlen les tres, fem diversos recursos que es repeteixen a conveniència del càmera i del redactor, i encara tenim temps per gravar un acústic que supervisen a veure si l'entonació és la correcta, tenint en compte l'hora del matí en què ens trobem. Comencen uns mesos intensos pel trio, que fa poc més d'un any va tenir la sort de comprar un bitllet "digital" d'anada i tornada de Barcelona a Nova York.

Escolta el grup de pop de Barcelona Aias interpretant una versió acústica de la cançó "Tu manes", del seu primer àlbum, "A la piscina".


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut