"Afectats pel Concordat": campanya per denunciar els privilegis de l'Església catòlica

La Fundació Ferrer i Guàrdia, que ha engegat la campanya, calcula que la suma total de beneficis anuals és de 3.400 milions d'euros

Mireia PratsActualitzat

"Afectats pel Concordat". Amb aquesta etiqueta, la Fundació Ferrer i Guàrdia fa una campanya per denunciar els acords concordataris que l'estat espanyol i el Vaticà van firmar el 1979, i que són hereus dels anys 50, quan Franco i l'Església catòlica anaven de bracet.

D'aquests acords es van derivar molts dels privilegis en els àmbits econòmic, jurídic i educatiu que encara avui manté l'Església catòlica, i que aquesta entitat laica critica fermament.

Joan Francesc Pont, president de la Fundació Ferrer i Guàrdia:

"Tot això és una herència del passat. El que estem dient és que la religió pot ser perfectament en el temple, per a tots aquells que ho vulguin, i ha de deixar de ser finançada amb fons públics. Espanya és un estat laic, però potser encara no s'ha adonat que ho és."

 

 

Segons aquesta fundació, el Concordat beneficia l'Església en les següents quantitats: 250 milions d'euros que rep aproximadament cada any de l'IRPF, 600 milions per la conservació del patrimoni, 500 milions en concepte de l'assignatura de religió, i 50 milions d'euros que es destinen als capellans de les presons, les casernes i els hospitals. A més, hi sumen 2.000 milions d'euros, que són els que s'estalvia cada any l'Església en impostos. I per tant, la suma total de beneficis anuals és de 3.400 milions d'euros.

 

 

A Espanya hi ha 69 bisbats i 23.000 parròquies que, segons la Conferència Episcopal Espanyola, destinen més d'un milió d'euros a tasques socials i, per tant, asseguren que el que hi surt guanyant és l'Estat.

Ricardo García, representant de la Conferència Episcopal Espanyola al Ministeri de Justícia:

"Aquests diners que rep l'Església catòlica a Espanya suposen un estalvi importantíssim de milions d'euros per a l'estat. Per què? Perquè si nosaltres quantifiquéssim el que suposa l'activitat de l'Església catòlica a Espanya des del punt de vista educatiu, des del punt de vista assistencial, d'acció social, si tot això no existís, són fonts de riquesa que deixa de tenir l'Estat espanyol."

La Santa Seu ha tingut concordats firmats al llarg de nou segles amb més de 370 estats de tot el món. Desfer aquest tipus d'acord internacional és molt complicat, perquè no depèn dels parlaments. Les organitzacions laiques i atees espanyoles fa molts anys que ho demanen, i mai no se n'han sortit.

ARXIVAT A:
EsglésiaPapa FrancescVaticà
Anar al contingut