Acusen un diputat búlgar d'extrema dreta de fer la salutació nazi al Parlament Europeu
L'eurodiputat Angel Dhzambaski, aquest dimecres al Parlament Europeu
Estrasburg

Acusen un diputat búlgar d'extrema dreta de fer la salutació nazi al Parlament Europeu

Angel Dzhambazki nega que fos un gest feixista, mentre que la presidenta de l'Eurocambra ho qualifica d'"inacceptable"

RedaccióActualitzat

L'eurodiputat búlgar d'extrema dreta Angel Dzhambazki ha sortit del Parlament Europeu aquest dimecres aixecant el braç en un gest que ha estat interpretat com una salutació nazi.

Ho han denunciat a Twitter el grup d'eurodiputats francesos Renaissance, que han acusat Dzhambazki d'haver insultat abans un membre seu, Sandro Gozi, i hi han afegit el vídeo on es pot veure clarament el gest que fa:

"L'ha insultat perquè ha defensat l'estat de dret a la UE, i ha marxat de l'hemicicle fent una salutació nazi escandalosa."

 

"Pertany al capítol més fosc de la nostra història"

Renaissance ha reclamat que la presidenta de l'Eurocambra, la maltesa Roberta Metsola, condemnés el gest de Dzhambazki, i aquesta ho ha fet també a Twitter:

"Una salutació feixista al Parlament Europeu és inacceptable per a mi, sempre i a tot arreu, m'ofèn a mi i a qualsevol, a Europa. Som la casa de la democràcia, i aquest gest pertany al capítol més fosc de la nostra història, i és allí que s'ha de quedar."

 

"Visca l'Europa dels estats nació!"

El diputat búlgar ha fet el gest mentre marxava de l'hemicicle després d'intervenir en el ple per condemnar la intenció de deixar Polònia i Hongria sense ajudes dels fons Next Generation.

Dzhambazki ha qualificat d'"abominació" la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea d'avalar-ho per les vulneracions a l'estat de dret i als drets humans dels governs d'aquests dos països:

"No us permetrem mai de dir-nos què hem de dir ni què hem de fer. Visca Bulgària, visca Hongria, Orbán, Fidesz i l'Europa dels estats nació!"

En resposta a un usuari de Twitter que li preguntava per la salutació, l'eurodiputat búlgar ha negat que fos una salutació nazi, i ha assegurat que dir això és una interpretació errònia:

"Quan confons un simple gest amb una salutació nazi, tens el problema de la llei de Godwin. El fet que un estigui en desacord amb tu no vol dir que sigui nazi. Demano disculpes si la meva salutació innocent (pensada com a excusa) ha insultat algú, però aquest és un cas greu de Reductio ad absurdum."

 

La "llei de Godwin"

Dzhambazki ha fet referència a la "llei de Godwin", una mena de broma que postula que, quan en un debat augmenta la bel·ligerància, hi ha moltes possibilitats que els que debaten acabin creuant-se acusacions gratuïtes de nazisme.

En aquest cas, però, el gest és clarament interpretable com a nazi o feixista, i difícilment es pot invocar aquesta "llei".

Angel Dhambazki va convertir-se en eurodiputat el 2014 i el 2019 va repetir en les files del partit Moviment Nacional Búlgar, d'ideologia d'extrema dreta.

El 2019 va acusar el Parlament Europeu de fer "propaganda LGBTI" i "bolxevic", i s'ha oposat al Conveni d'Istanbul contra la violència de gènere.


Ponent contra Puigdemont, Posatí i Comín

Al principi de l'actual legislatura va ser el ponent de l'informe per treure la immunitat als eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín, que va ser aprovat per la majoria de la cambra.

Com a eurodiputat, el seu partit és dins del grup Conservadors i Reformistes Europeus, ECR, del qual també formen part Vox i Demòcrates de Suècia, entre altres partits d'extrema dreta.

 

 

ARXIVAT A:
Parlament Europeu
Anar al contingut