El ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, la setmana passada al Congrés dels Diputats (EFE)
El ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, la setmana passada al Congrés dels Diputats (EFE)
Madrid

Acusen Pedro Duque d'usar una empresa fictícia per eludir els impostos d'un xalet

El ministre de Ciència, Innovació i Universitats assegura que l'empresa és legal i que ell i la seva dona no s'han estalviat impostos

RedaccióActualitzat

Aquest dijous s'ha fet pública una informació segons la qual el ministre de Ciència, Innovació i Universitats del govern de Pedro Sánchez, Pedro Duque, té una societat instrumental per no pagar els impostos relacionats amb una segona residència.

Ho ha publicat OKDiario, digital propietat d'Eduardo Inda, que assegura que Duque i la seva dona, la diplomàtica Consuelo Femenía, actualment ambaixadora d'Espanya a Malta, van crear la societat Copenhague Gestores de Inmuebles SL el mateix dia que van comprar la casa.

"Promoció, construcció i venda d'immobles"

La casa, a la urbanització La Corona, de Xàbia, al País Valencià, l'haurien comprada a principis del 2005 i l'haurien posada a nom d'aquesta empresa, que, segons el digital, és fictícia perquè només està formada per Duque i la seva dona i no es dedica a "la promoció, construcció i venda d'immobles", que és l'objecte social que diuen que consta al registre.

L'acusació es concreta en el fet que l'objectiu de l'empresa seria únicament no pagar els impostos de patrimoni i d'IRPF per segona residència i beneficiar-se de l'impost de societats, entre altres avantatges fiscals.

També la casa de Madrid

Poques hores després de publicar aquesta informació, el mateix digital l'ha ampliada: segons afirmen, també la casa de Duque i Femenía a Madrid seria formalment propietat de la mateixa empresa instrumental.

OKDiario assegura que amb aquesta estratègia la parella "s'estalviarà desenes de milers d'euros" en impostos. Segons aquesta informació, la casa està construïda en una finca de 115 metres quadrats i amb 250 metres útils construïts en una de les millors zones de Madrid.

Notícia relacionada - juny 2018: Duque, ministre de Ciència; Celaá, d'Educació; Valerio, de Treball, i Delgado, de Justícia

La Moncloa nega que "hi hagi cas"

Com a reacció a aquestes acusacions, el mateix Ministeri de Ciència, que encapçala Duque, ha assegurat que res del que ha publicat OKDiario comporta cap mena d'"il·legalitat o irregularitat" per part seva.

La Moncloa ha negat que "hi hagi cas", ha elogiat Duque com a ciutadà i com a ministre, i ha anunciat que aquest compareixerà a la comissió d'hisenda del Congrés per donar explicacions.

 

En aquest sentit, Ciutadans ja ha demanat la compareixença de Pedro Duque al Congrés. Per la seva banda, Units Podem i Compromís han reclamat al ministre que doni explicacions.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha recordat unes declaracions de Pedro Sánchez del 2015 sobre el cas de Juan Carlos Monedero. Sánchez va dir que considerava "immoral" que algú faci servir una societat instrumental per "pagar la meitat dels impostos que li correspondrien":

"Aquesta persona, l'endemà, estaria fora de la meva executiva."

A Sánchez ja li van recordar aquestes declaracions quan es va saber que el primer ministre de Cultura i Esports que va nomenar, Màxim Huerta, havia defraudat Hisenda amb una societat instrumental. Huerta va acabar dimitint només 7 dies després de ser nomenat, malgrat que La Moncloa va defensar la "solvència" de les explicacions que havia donat.

Notícia relacionada: Màxim Huerta reivindica la seva innocència en el seu adeu com a ministre

Duque nega que s'hagi estalviat impostos

Poc abans de les 2 del migdia d'aquest mateix dijous, Duque ha comparegut en roda de premsa i ha assegurat que la societat "és legal" i que va liquidar tots els impostos corresponents. Ha afirmat també que tenir-la no li ha representat cap mena d'estalvi.

Duque ha dit que a ell i a la seva dona els van recomanar crear l'empresa perquè han viscut molts anys fora del país i els convenia tenir una estructura professional que "s'ocupés de respondre notificacions i fer els pagaments".

Duque ha assegurat també que amb aquesta empresa només ha facturat els diners que ha cobrat quan ha llogat la casa o cases a altres persones.

Anar al contingut