Riad

Mor als 90 anys el rei Abdullah de l'Aràbia Saudita

El més gran dels seus germans, Salman, de 79 anys, el succeirà al tron del principal productor de petroli del món i potència referent al Pròxim Orient

RedaccióActualitzat
El rei Abdullah de l'Aràbia Saudita ha mort la matinada de divendres a Riad. Tenia 90 anys i estava ingressat a l'hospital des de feia setmanes per una pneumònia.

El seu successor al tron és el príncep Salman, de 79 anys, el més gran dels germans d'Abdullah. Salman ja havia estat designat príncep hereu l'estiu del 2012.

El rei Abdullah va assumir el poder el 2005 després de la mort del seu germanastre, el rei Fahd, però en realitat ja exercia des de molt abans, perquè aquest havia tingut una embòlia i estava incapacitat. Abdullah va sobreviure a l'onada de revoltes de la primavera àrab que a partir del 2011 van enderrocar altres règims totalitaris de la regió del Golf.

Durant el seu regnat, hi ha hagut una certa obertura econòmica i social, en una societat profundament conservadora on, per exemple, les dones tenen prohibit conduir i fer-ho suposa un veritable desafiament a la llei.

El principal productor mundial de petroli

L'Aràbia Saudita és el principal productor de petroli del món i el seu pes ha estat decisiu en l'actual baixada del preu del barril Brent. Els mercats asiàtics han reaccionat immediatament a la notícia de la mort del rei Abdullah amb una pujada del dos per cent del preu del petroli.

El nou rei Salman haurà de liderar un país que tutela alguns dels llocs més sagrats per als musulmans, com ara la Meca. Potència regional i referència entre els sunnites, l'Aràbia Saudita està enfrontada amb l'Iran, xiïta, amb qui es disputa l'hegemonia al Pròxim Orient.

La monarquia de l'Aràbia Saudita és el principal aliat dels Estats Units al golf Pèrsic i ajut imprescindible en el combat contra el jihadisme. El president Obama ha lloat el rei Abdullah com un dirigent sincer i amb coratge, capaç de prendre decisions valentes en el procés de pau a la zona.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut