El diputat de la CUP Quim Arrufat.
El diputat de la CUP Quim Arrufat.
Barcelona

La CUP demana a ERC que entri al govern per garantir el 9-N

ERC hi està disposada, CiU no ho entén i Iniciativa no ho considera imprescindible

RedaccióActualitzat

La CUP emplaça Esquerra a entrar al govern d'Artur Mas per garantir que es farà la consulta del 9 de novembre. Els tres diputats han fet una roda de premsa conjunta al Parlament perquè consideren determinant aquest factor per a l'èxit del 9-N.

"Els demanem sisplau que entrin al govern i assegurin que hi hagi consulta des de dins de l'executiu", ha dit Quim Arrufat, alhora que ha afirmat que el seu partit també està disposat a fer el que calgui perquè la consulta es faci. La CUP, però, no considera necessari oferir-se per governar amb CiU perquè el seu paper no és tan determinant com el de la formació liderada per Oriol Junqueras.

Arrufat ha explicat que a la reunió de divendres passat al palau de la Generalitat van traslladar aquesta petició tant al president de la Generalitat com al líder d'ERC, i que Artur Mas va dir que ho estudiaria.

Tot i que ha negat que es tracti de desconfiança cap al govern, Arrufat ha sostingut que l'entrada d'ERC permetria "no generar suspicàcies sobre el compliment o no dels acords" i facilitaria verificar tots els passos que es fan.

ERC hi està disposada, CiU no ho entén i Iniciativa no ho considera imprescindible

Després de l'oferta, la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, ha reiterat la disposició del seu partit a entrar al govern per "ajudar i blindar" la consulta, "sempre que el president ho consideri necessari". A la cimera de divendres Mas va dir que s'ho rumiaria i, des d'aleshores, no els ha pas trucat per acceptar l'oferta que el president dels republicans va formular en el Debat de Política General.

En canvi, el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha afirmat que no entén la proposta de la CUP perquè la consulta "està blindada", més que mai, des de divendres. En tot cas, ha afegit, aquesta qüestió queda en mans del president Mas i el dels republicans, Oriol Junqueras.

Un altre dels grups que dóna suport a la consulta, ICV-EUiA, discrepa de la CUP. La portaveu ecosocialista, Dolors Camats, creu que no és imprescindible entrar al govern per estar compromès amb la consulta. "La unitat política que existeix a data d'avui ha permès treballar fins aquí", ha afirmat.

Des del PSC, Maurici Lucena ha qualificat d'"irrellevant" aquest hipotètic gest d'entrada al govern de cara a garantir una consulta amb "plenes garanties democràtiques" i ha pronosticat que Esquerra "maximitzarà la rendibilitat política de no fer-ho". També ha afegit que "sembla impossible" que es pugui dur a terme la consulta.

I Enric Millo, del PPC, ha advertit que "el frontisme no resol els problemes" i ha alertat que un govern de CiU, ERC i la CUP "és el pitjor que li podria passar a Catalunya".

Anar al contingut