Madrid

El fiscal demana 42 anys i mig de presó per a Bárcenas pel "cas Gürtel"

En l'escrit d'acusació la fiscalia demana mantenir en aquest procés el PP i l'exministra Ana Mato com a partícips a títol lucratiu.

Actualitzat

La Fiscalia Anticorrupció sol·licita 42 anys i mig de presó per a l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, per cinc delictes que presumptament va cometre durant la "primera època" de les activitats de la trama Gürtel, entre els anys 1999 i 2005. L'escrit provisional d'acusació li atribueix delictes contra la hisenda pública, blanqueig de capitals, falsedat, apropiació indeguda i estafa processal en grau de temptativa. A més, també sol·licita que l'expresidenta de la comunitat de Madrid Esperanza Aguirre declari com a testimoni en el judici.

En l'escrit d'acusació, de 512 fulls, que ha presentat aquest divendres a l'Audiència Nacional, la fiscalia demana mantenir en aquest procés el Partit Popular i l'exministra de Sanitat Ana Mato com a partícips a títol lucratiu. Per al PP demana, en concepte de responsabilitat civil pels beneficis obtinguts a través de Gürtel als ajuntaments de Pozuelo de Alcorcón i Majadahonda, 328.440 euros; mentre que a Mato li sol·licita 28.468 euros.

Alguns dels imputats del "cas Gürtel"

En total, en aquesta peça del "cas Gürtel" hi ha 42 imputats, entre els quals trobem noms com el del presumpte cap de la trama, Francisco Correa, al qual se sol·licita la pena més alta, de 109 anys i 10 mesos de presó, per associació il·lícita, frau, blanqueig de capitals, falsedat, suborn, malversació de cabals públics i tràfic d'influències.

L'exsecretari d'organització del PP de Galícia Pablo Crespo podria ser condemnat a un total de 85 anys i mig de presó i, per la seva banda, el comptable de la organització, Pablo Izquierdo, s'enfronta amb una pena de 43 anys i vuit mesos.

Al exviceconseller de presidència de la comunitat de Madrid Alberto López Viejo se li imputen 46 anys per associació il·lícita, frau fiscal, malversació, falsedat, tràfic d'influències, suborn, i blanqueig de capitals.

L'extresorer del PP Álvaro Lapuerta s'enfronta amb tres anys de presó per un delicte d'apropiació indeguda, mentre que al seu predecessor Ángel Sanchís se li demanen vuit anys de presó per delictes contra la hisenda pública, falsedat i blanqueig de capitals.

L'exviceconseller de presidència de la Comunitat de Madrid Alberto López Viejo podria ser condemnat amb 46 anys per associació il·lícita, frau fiscal, malversació, falsedat, suborn, tràfic d'influències i blanqueig de capitals.

L'exviceconseller d'immigració s'enfronta amb 10 anys i mig de presó.

La fiscalia també demana per l'exalcalde  de Pozuelo de Alarcón i exmarit d'Ana Mato, Jesús Sepúlveda, 15 anys i quatre mesos per suborn, falsedat, frau i malversació.

L'exalcalde de Mahadahonda, Guillermo Ortega, "El rata" s'enfronta amb 50 anys i 10 mesos per suborn, falsedat, frau, malversació, prevaricació i blanqueig de capitals.

La Fiscalia també inclouen a la llista d'acusats una trentena de persones més i alhora apunta a la responsabilitat civil d'un total de 24 persones físiques i jurídiques.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut