Un hidroavió actuant a la zona cremada (Reuters)
Un hidroavió actuant a la zona cremada (Reuters)

9.000 persones evacuades en l'incendi de Gran Canària, que avança sense control

S'han cremat més de 10.000 hectàrees en tres dies

Actualitzat

L'incendi que va començar dissabte a Gran Canària continua descontrolat i les condicions meteorològiques no ajuden gens. Els bombers no aconsegueixen perimetrar les flames, que avancen sense fre al parc natural de Tamadaba.

En el tercer incendi que s'ha declarat a Gran Canària en una setmana, alguns fronts avancen imparables cap a zones habitades, tot i que els serveis d'extinció han desplegat l'operatiu terrestre i aeri més gran mai vist a l'illa.

El foc ha arrasat fins ara més de 10.000 hectàrees i ha provocat el desallotjament de 9.000 persones. L'incendi té un perímetre de 60 quilòmetres.

Segons els experts, les flames han provocat una catàstrofe ambiental sense precedents.

El foc ha posat en perill 18 nuclis habitats i ha afectat un entorn natural únic.


Es calcula que, de moment, ha afectat almenys 150 espècies vegetals autòctones, entre altres una seixantena d'exclusives de Gran Canària.

En aquest context, el to dels responsables polítics i d'extinció, com el ministre d'Agricultura en funcions, Luis Planas, és de preocupació.

"Avui i demà són fonamentals de cara al curs de l'incendi. No vol dir en absolut que quedarà extingit el 48 hores. Per desgràcia, un incendi d'aquestes característiques té diverses fases i durarà diversos dies."

El foc continua avançant sense control i els efectius, que han incorporat nous mitjans aeris, se centren a aturar-ne l'avanç, sobretot al flanc dret i al parc natural.

Pel que fa a les persones evacuades, el president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, ha confirmat que, de moment, no podran tornar a casa.

"Han hagut d'abandonar les seves cases unes 9.000 persones i la previsió és que no podran tornar a casa. Tant de bo les coses vagin bé i demà a primera hora puguem donar notícies més encoratjadores."

Flames de 50 metres i una gran quantitat de fum obliguen els mitjans aeris a retirar-se en molts moments i la pluja de cendres provoca incendis secundaris.

 

 

El foc va començar dissabte a Valleseco i és el tercer a la zona en una setmana.

Hi ha una vintena de carreteres tallades i no es descarten noves evacuacions.

A les 600 persones que treballen per torns contra l'incendi, s'hi han sumat efectius de la Unitat Militar Antiincendis.

ARXIVAT A:
Incendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut