Gran Canària

Més de 6.000 hectàrees cremades en l'incendi de Gran Canària

El flanc esquerre s'ha pogut estabilitzar, però el flanc dret, molt més important, segueix fora de control

RedaccióActualitzat

Els treballs nocturns del dispositiu terrestre han aconseguit estabilitzar el flanc esquerre del foc. Però el flanc dret segueix molt actiu i fora de control. Aquest flanc és molt gran i per les seves característiques torna a encendre les zones que s'apaguen. 

Els serveis d'extinció treballen des de la tarda de diumenge a la zona de la pineda de Tamadaba, a Gran Canària, després que l'incendi arribés al Parc Natural del mateix nom, segons ha informat el Centre Coordinador d'Emergències i Seguretat. L'incendi té un perímetre de 60 quilòmetres i afecta vuit municipis. Segons el president de Canàries, Ángel Victor Torres, la sueprfície afectada ha augmentat perquè l'incendi ha entrat en el parc natural, tot i que sembla que allà està causant menys danys del que es creia.

Al mateix temps que els operaris treballen per poder delimitar el foc, s'han produït noves evacuacions preventives de nuclis urbans, que se sumen als més de 40 que ja han estat desallotjats i als 9.000 veïns que han hagut d'abandonar les seves cases per precaució.

Així doncs, durant la tarda s'han desallotjar els nuclis de Chajunco i las Cuevas, a Artenara; casco de Fontanales i Cavaderos, a Moya; El Hornillo, Sao i Els Berrazales, a Agaete; Cruz del Herrero, a San Mateo; i el barri de Caideros, dins el municipi de Gáldar. La matinada i al matí de dilluns han estat desallotjades altres zones a diversos municipis, com el casc urbà de Valleseco i els barris d'El Valle, El Risco, Piletas i Troya, d'Agaete, i El Carrizal, de Tejeda.

L'ajuntament d'aquesta útlima població de vora 2.000 habitants ha publicat un tuit amb quatre fotos sobre l'aspecte actual del poble:
 

 

A més, es va ordenar a unes quaranta persones que encara estan a Artenara, en el cim de l'illa, que es refugiessin en el centre cultural del poble. Els serveis d'emergència han considerat que és molt perillós sortir de la localitat i que aquest edifici presenta unes condicions i una ubicació segures. Els bombers han aconseguir evitar que el foc arribés a la gasolinera del poble i al campo de futbol, on es troben els helicòpters. Vint carreteras estan totalment tallades.

Davant d'aquesta situació, el delegat del Govern a Canàries, Juan Salvador León, ha sol·licitat l'activació del Conveni nacional entre el Ministeri de l'Interior i Creu Roja Espanyola per al trasllat d'entre 400 i 600 llits per atendre els veïns evacuats.

Mentrestant, Defensa ha enviat a l'illa tres hidroavions que se sumaran a la desena de mitjans aeris que hi treballen i als entre 600 i 700 professionals que lluiten per torns contra el foc des de terra. 400 hi continuen treballant aquesta nit de diumenge.

El foc, que afecta més de 6.000 hectàrees i els bombers preveuen que serà complicat apagar-lo per les fortes ratxes de vent que bufa a la zona.
 

Més de 150 espècies vegetals afectades

El foc ja ha causat una catàstrofe ambiental sense precedents a l'illa i ha afectat més de 150 espècies vegetals endèmiques i, en alguns casos, exclusives d'aquest territori, segons el genetista català Juli Caujapé, director del Jardí Botànic "Viera y Clavijo", associat al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Però cal esperar per fer l'avaluació i per a la possible recuperació:

"Malgrat les males notícies cal ser pacients i esperar que el banc de llavors que hi ha en el sòl, que és actiu, regeneri de forma natural. Si bé perquè això es produeixi poden passar entre deu i quinze anys".

Caujapé va publicar un tuit molt crític el dimarts 13 d'agost, després del primer incendi que va afectar l'illa:

 

 

Les flames van començar per causes que encara s'investiguen, tot i que l'illa registra temperatures que s'acostaven als 40 graus. Federico Grillo, director tècnic d'emergències del Cabildo ha explicat que quan passi l'onada de calor podran atacar amb més bons resultats el foc. Es preveu que aquest dilluns les màximes es mantinguin o disminueixin lleugerament.

250 mitjans terrestres, 9 helicòpters i dos avions han lluitat al llarg de tot aquest diumenge per controlar l'incendi en un operatiu que dirigeix el govern de les Canàries i en què participen efectius de la Unitat Militar d'Emergència.
 

L'incendi va começar a Tejeda

Aquest dissabte ja es va desallotjar la població de Tejeda per segona vegada en només una setmana a causa d'aquest nou incendi. El foc es va originar al municipi de Valleseco, al barranc de Los Pajaritos, molt pròxim a Tejeda.

Des d'un primer moment les autoritats ja van advertir que tenia un "gran potencial" de propagació. De fet està situat en el nivell 2 de 3 de perillositat. Les condicions meteorològiques, principalment les altes temperatures que aquest cap de setmana afecten diverses illes de l'arxipèlag, augmenten encara més aquesta perillositat.

 

 

 

Fa només una setmana, un incendi ja va cremar 1.500 hectàrees en una zona molt pròxima, entre els municipis d'Artenara, Gáldar i Tejeda. Aquest és el incendi a la zona aquest estiu, i hi ha indicis que tots han estat provocats.

 

ARXIVAT A:
Incendis
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut