Imatge històrica del Winnipeg, de l'any 1939
Imatge històrica del Winnipeg, de l'any 1939

80 anys de l'arribada del vaixell Winnipeg a Xile amb 2.200 republicans espanyols

Pablo Neruda va llogar el vaixell de càrrega, com a cònsol de Xile a França

Actualitzat

El vaixell de vapor Winnipeg va salpar l'agost del 1939 de França. Portava més de 2.000 exiliats republicans espanyols cap a Xile. Hi van arribar ara fa 80 anys.

Aquest dimarts s'ha fet la recreació d'aquella històrica arribada. Aquesta vegada, els passatgers han estat els familiars directes d'aquells refugiats.

El principal organitzador de la missió va ser el poeta xilè Pablo Neruda, que havia estat cònsol a Madrid i Barcelona i que va reunir els tres mil francs necessaris per contractar l'embarcació.

2.200 republicans procedents dels camps de concentració de França s'hi van embarcar. Al cap d'un mes, el 3 de setembre, atracaven en un moll del port de Valparaíso, on van ser rebuts amb els braços oberts per una multitud encapçalada per un jove i llavors desconegut ministre de Sanitat xilè anomenat Salvador Allende.
 

(EFE)

Els 80 passatgers que han participat en la recreació de l'arribada del Winnipeg (un per cada any que ha passat des de llavors) portaven quadrats de fusta amb els noms dels exiliats que han enganxat en un gran mural de 15 metres a la històrica plaça Sotomayor del port. Molts portaven banderes republicanes.
 

(Efe)

La ministra de Justícia espanyola en funcions, Dolores Delgado, que ha participat en els actes de commemoració, ha agraït la solidaritat del poble xilè amb els republicans espanyols exiliats.

Ha dit que el Winnipeg és un "símbol d'unitat, diàleg i col·laboració" amb Xile.

Aquest vaixell de càrrega va salpar del port pluvial de Pauillac el 4 d'agost de 1939.

Entre els exiliats hi havia comunistes, socialistes, anarquistes, nacionalistes i republicans de diferents punts d'Espanya.

La Cambra dels Diputats xilena ha commemorat l'efemèride i s'ha fet una exposició de les joguines que portaven alguns dels nens que viatjaven en el Winnipeg.

També s'ha inaugurat una exposició dedicada als artistes José Balmes i Roser Bru, Premis Nacionals d'Arts Plàstiques de Xile exiliats amb el Winnipeg.
 

Recreació de l'arribada del Winnipeg a port (EFE)

De la proesa del Winnipeg, el vaixell que va transportar més persones de l'exili republicà espanyol, se n'han fet pel·lícules, documentals i còmics. També l'últim llibre d'Isabel Allende, "Largo pétalo de mar", està inspirat en aquell viatge.

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Franquisme
Anar al contingut