300.000 afectats a Catalunya amb hipoteques IRPH podrien demanar compensacions

Els advocats responsables del nou revés europeu a la banca espanyola: "S'obre la porta perquè els tribunals rebin totes les famílies que vulguin una anàlisi d'abús"

RedaccióActualitzat

Es calcula que a Catalunya hi ha més de 300.000 hipoteques referenciades amb l'IRPH, i a Espanya serien un milió els afectats.

Aquesta dada revela que són moltes les famílies que durant anys han pagat uns interessos de la seva hipoteca que, ara, un jutge podria decidir que són abusius.

El dictamen de l'advocat del Tribunal de Justícia de Luxemburg fet públic aquest dimarts obre la porta perquè la justícia espanyola decideixi, en cada cas, si es va informar amb prou transparència als clients.

Abans, però, el Tribunal Europeu haurà de pronunciar-se. En la majoria dels casos ho fa tenint en compte les conclusions de l'advocat general.


D'on neix tot plegat?

L'arrel d'aquest dictamen és un cas que un jutge de Barcelona ha consultat al Tribunal de Luxemburg. El cas el porta una advocada de Sant Sebastià, Maite Ortiz, i el seu despatx va ser pioner a tot l'Estat en les reclamacions per IRPH.

La plataforma de protesta més activa és a Euskadi, on hi ha uns 30.000 afectats, i aquests advocats esperen una allau de demandes si la sentència definitiva va en la línia del que s'apunta en aquestes conclusions.

Maite Ortiz, una de les advocades que porta el cas, satisfeta amb el dictamen


En declaracions a TV3, Ortiz ha assegura que l'advocat europeu ha recollit els seus arguments:

"Ara s'obre la porta perquè els tribunals espanyols rebin totes les famílies que vulguin una anàlisi d'abús d'aquest índex i que en sol·licitin l'anul·lació i, per això, el reintegrament de tot el que se'ls ha cobrat indegudament per un índex que perfectament pot ser declarat nul pels tribunals espanyols."

 

Els afectats: "Agafa això que estarà molt bé"

Molts dels afectats asseguren que, quan vam signar la hipoteca, no eren conscients dels interessos que acabarien pagant. És el cas de la Marisol Nájera, afectada per l'IRPH i membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca:

"El director em va dir: ‘Mira, millor que agafis això, que estarà molt bé, estaràs pagant sempre més o menys el mateix, és molt estable'. Però IRPH no m'ho va dir mai."

Altres usuaris han explicat que van tenir dubtes, i quan van anar a l'entitat on tenien la hipoteca la resposta va ser que a la llarga seria avantatjós.

 


Marisol i Ana denuncien que mai se'ls va informar dels interessos que pagarien

 


Ana Sotelo manté que, quan va demanar per què la seva cunyada, que havia contractat una hipoteca similar amb un mes de diferència, pagava 700 euros i escaig i ella en pagava 1.500, la resposta de l'entitat va ser: "Ja veuràs que amb el temps a ella li pujarà moltíssim i no podrà pagar-la i en canvi tu seràs més estable."


Les diferències de l'IRPH i l'euríbor: de 900 a 70 euros i de 1.300 a 500

La situació d'atur va permetre a la Marisol acollir-se, fa tres anys, al crèdit de bones pràctiques i passar de pagar 925 euros d'interessos amb l'IRPH a pagar-ne 72 aplicant l'euríbor més 0,25.

L'Ana també va pagar durant anys els interessos segons l'IRPH però després de reclamar molt va aconseguir canviar el tipus. De 1.290 euros que pagava amb IRPH va passar a pagar-ne 485. Ara, ha rebut la notícia amb optimisme:

"Tinc molta esperança i molta fe que hi hagi justícia. Que ens tornin els diners que hem pagat de més, encara que jo ja pagui euríbor ara. Que em paguin aquests diners que he pagat de més i, a més, els interessos que es dictaminin."

 

 

Marisol Nájera pagava 900 euros amb l'IRPH i va passar a pagar-ne 72 amb l'euríbor


La majoria d'aquests préstecs els han fet caixes

La majoria dels crèdits hipotecaris referenciats a l'IRPH els van fer les caixes i per això Caixabank té actualment pendents de pagament 6.700 milions d'euros referenciats a aquest índex.

El Santander, que ha sumat les del Popular i el Pastor, en té 4.000, i el tercer seria el BBVA, que ha assumit les hipoteques amb aquest índex que tenia Catalunya Caixa.

En total hi hauria uns 18.000 milions d'euros en crèdits que encara es calculen amb l'IRPH i, depenent del que acabi decidint d'aquí uns mesos la justícia europea, es perfilarà la factura que pot suposar.

Les entitats interpreten que l'advocat general europeu no declara nul ni abusiu l'IRPH, però reconeixen que sí que s'obre la porta perquè els jutjats valorin cas per cas si els clients van ser ben informats.

ARXIVAT A:
HipotequesEconomia de butxaca
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut