"285 euros, només anada": per què oscil·len tant els preus dels vols a Menorca?
Un viatger arriba a Menorca (EFE/David Arquimbau Sintes)

"285 euros, només anada": per què oscil·len tant els preus dels vols a Menorca?

Crítiques dels passatgers pels preus elevats d'alguns vols, entre els quals, els que enllacen l'aeroport del Prat amb Menorca

Cristina Herranz PérezActualitzat

Les aerolínies han reprès part de l'activitat aquest mes de juny i han arrencat la temporada d'estiu amb polèmica: les crítiques dels passatgers pels preus elevats d'alguns vols, entre els quals, els que enllacen l'aeroport del Prat amb Menorca.

Hem anat a comprovar quant han pagat pel bitllet d'avió els passatgers que han volat de Barcelona a Maó un dia del mes de juny. I la majoria de passatgers consideren que han pagat el vol car:

La Galia, per exemple, ha pagat 128 euros per un bitllet d'anada i tornada, amb un 75% de descompte per ser resident, "el vol més car que he comprat aquest estiu", assegura. El Frederic n'ha pagat 285 només per l'anada; "una bajanada", diu.

El Jorge ens explica que, si no fos pel descompte de resident, "hauria pagat uns 500 o 600 euros". En canvi, la Laura diu que el va comprar "amb mesos d'antelació" i li ha sortit "barat".


Diversitat per al juliol i agost

Hem comprovat amb una cerca quant val volar a Menorca, aquest estiu, des de Barcelona. Hi ha diversitat de preus al juliol i agost. Opcions d'anada i tornada per 179 euros per persona, i altres per més de 600.

285 euros, només anada
 
285 euros, només anada
 

 

Vueling ha explicat a TV3 que el cas de Menorca és puntual i que, en general, no ha apujat preus aquest estiu. L'aerolínia del grup IAG ha estat l'única companyia que ha volat a Menorca aquest mes de juny i ha fixat tarifes sense pressió de la competència.

Vueling explica que, de les 6 freqüències setmanals durant el confinament, s'ha passat a les 16 actuals. I la reacció de la demanda ha estat --diu-- inusual.

S'ha disparat literalment, cosa que ha provocat en alguns moments puntuals una alça de preus. Argumenta que "quan es dispara la demanda, un programa informàtic basat en algoritmes fa oscil·lar els preus a l'alça".

"Per estabilitzar-los, ha incrementat seients i freqüències progressivament."


Preocupació al sector

Des de les Balears, el sector turístic es mostra preocupat per un juny de preus alts, però diu que per a juliol i agost, de moment, les tarifes es normalitzen.

285 euros, només anada
Una platja de Menorca (EFE/David Arquimbau Sintes)

Ho assegura Xisco Mulet, director de l'Agència Massanella, d'Inca. Amb tot, afegeix que "juguem amb desavantatge perquè per venir a les Balears has d'agafar l'avió o el barco, i això encareix el viatge". I afegeix:

"Aquest estiu ja preveiem perdre turistes perquè molts catalans optaran per fer turisme de proximitat, i es quedaran a la Costa Brava o la Costa Daurada."


Més enllà del cas de Menorca, els sectors turístics català i espanyol afirmen que aquest estiu volar serà més barat.

Javier Gándara, president de l'Associació de Línies Aèries:

"A partir de juliol, l'operativa de les aerolínies serà només del 40%, i per tant, l'oferta serà menor, conscients també que la demanda serà més baixa. Justament per estimular els viatgers, les companyies abaixarem preus."


Des de l'Associació Corporativa d'Agència de Viatges Especialitzades (ACAVE), les agències de viatges expliquen que les aerolínies estan reactivant progressivament l'activitat amb ofertes i ajustant preus. Els hotels també, i per tant, "el preu final del viatge serà més interessant que l'any passat", argumenta Ricard Plans, vicepresident de l'ACAVE.

Des del grup Globalia, que controla Travelplan, Halcón Viajes i Air Europa, el director de Comunicació, Miguel Ángel Uriondo, assegura que tenen molt bones ofertes per volar, i que estan fent promocions a diversos destins per Espanya i Europa.

El sector turístic apunta que aquest estiu serà més barat volar a grans ciutats com Barcelona, Madrid, París o Londres, donat que són destins amb més aglomeracions, i es manté estable volar a les Canàries o les illes gregues, rutes més segures i tranquil·les.  

 

 

ARXIVAT A:
AeroportsIlles Balears
Anar al contingut