Dues mil famílies van avançar el part per cobrar el xec nadó, un risc per a les criatures

Els nascuts abans d'hora van tenir un 20% més d'hospitalitzacions, sobretot, per afeccions respiratòries

RedaccióActualitzat

Un estudi estima que l'any 2010 es van avançar 2.000 parts a Espanya coincidint amb el final de l'ajuda econòmica del xec nadó, de 2.500 euros que s'acabava el 2011.

El juliol del 2007, el govern Zapatero va posar en marxa l'anomenat xec nadó, una ajuda universal que pretenia impulsar la natalitat. Però va esclatar la crisi i es va imposar l'austeritat. Els primers nadons del 2011 ja no tenien dret al xec nadó.


Estudi de la UPF

Després d'analitzar les dades de naixements des de l'any 2000, l'estudi de la UPF conclou que es van avançar 2.000 parts per raons no mèdiques i per cobrar el xec nadó.

Han pogut observar que el nombre de naixements es distribueixen a parts iguals entre finals de desembre i principis de gener, a excepció del 2010, quan a finals de desembre es van concentrar un 56% dels parts i un 44% al gener.

L'estudi ha analitzat si aquesta decisió va comportar alguna conseqüència per a aquests nens i conclou que aquests infants van pesar menys en néixer i que també van presentar més problemes de salut els primers mesos de vida.

 

 

L'estudi, que està finançat per la Comunitat Europea, estableix que hi ha una correlació directa entre el pes que tenen els nadons quan neixen i el seu desenvolupament cognitiu i bon estat de salut.

És per això que estudien quines són les polítiques públiques més efectives per afavorir el bon desenvolupament dels infants.

Libertad González, professora d'economia de la salut de la Universitat Pompeu Fabra i autora de l'estudi, juntament amb les investigadores Cristina Iborra, de la Universitat de Sevilla, i Almudena Sevilla, de l'Univesity College de Londres, explica que estadísticament aquest canvi en la data de parts del desembre de 2010 és difícil d'explicar i per això ho atribueixen a la fi d'aquesta política.

També han estudiat a quins perfils responen aquestes xifres:

"Hem observat que aquests nens de finals de desembre són desproporcionadament de famílies amb un alt nivell educatiu, pares i mares de nacionalitat espanyola i concentrats a les províncies amb més densitat d'hospitals privats."


Problemes de salut

A partir de la setmana 37 d'embaràs, els parts es consideren a terme. Però se sap que no és el mateix néixer abans de la 39 que fer-ho després.

S'ha constatat que aquests nens dels 2010 que van néixer abans del que els tocava van pesar entre 130 i 300 grams menys i van ingressar un 20% més a l'hospital.

 

 

Marcos Linés, adjunt de Neonats de l'Hospital Vall d'Hebron, explica que induir un part abans de la setmana 39 pot incrementar els problemes mèdics:

"No t'incrementa les taxes de mortalitat, però sí pot incrementar els problemes mèdics, problemes sobretot de tipus respiratori, que acostumen a ser transitoris, però que poden justificar més ingressos en període neonatal i sembla que durant els dos primers mesos i durant el primer any de vida potser també més incidència d'ingressos per altres causes."

Aquests nens, ara, en comptes de ser dels més grans de segon, són dels més petits de tercer de Primària.

Els investigadors volen continuar analitzant dades per veure si l'avançament del part també ha tingut conseqüències a escala cognitiva i acadèmica.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut