Dimecres 24, a les 20.00, Filmoteca de Catalunya, Barcelona

Preestrena i col·loqui de "15 anys a Venus"

"15 anys a Venus" aborda la precarietat de l'habitatge del barri de la Mina, a Sant Adrià de Besòs. Bona part d'aquesta precarietat és el resultat directe de diverses actuacions urbanístiques que no s'han dut a terme, com l'enderrocament de l'edifici Venus. El documental explica aquesta situació a través de dues històries personals i la participació d'altres veïns, representants de l'administració i experts. Dimecres, els directors Mariona Giner i Sergi Pujolar presentaran el documental a la Filmoteca de Catalunya.

"15 anys a Venus", realitzat pels fotògrafs Mariona Giner i Sergi Pujolar, aborda la precarietat de l'habitatge en un dels barris més estigmatitzats del país: la Mina. El film mostra una cara poc coneguda dels habitants d'aquest barri estigmatitzat. Dimecres 26 es presenta a la Filmoteca de Catalunya, on hi haurà un debat posterior amb els directors.

 

Sinopsi


El llargmetratge, de 78 minuts de durada, aprofundeix en la problemàtica de l'habitatge a la Mina, una zona metropolitana profundament estigmatitzada tot i les inversions milionàries que s'hi han realitzat, especialment des de l'any 2000.

El treball centra la seva atenció en el bloc del carrer Venus, que el pla de transformació de la Mina preveu, a priori, enderrocar i reubicar els seus ocupants en altres habitatges de nova construcció. L'Administració, però, demana als veïns que paguin un diferencial de 30.000 euros que no tots volen o poden assumir. Aleshores descarta demolir l'edifici i decideix sortejar els habitatges destinats a les famílies de Venus com a pisos de protecció social. Paral·lelament, obre un procés per adjudicar habitatges a persones en risc d'exclusió social. Molts d'aquests estan ubicats a l'edifici Venus. El conflicte està servit. El documental acompanya al llarg d'un any els veïns afectats per aquesta situació.

Entre les persones que apareixen a "15 anys a Venus" hi ha veïns com la Francisca Jiménez, de l'edifici Venus, o la Rosi i en Jose, que viuen en un pis sotsarrendat. El documental també dóna veu a l'antropòleg expert en la Mina Guiseppe Aricó, el president de l'Arxiu Històric del Camp de la Bota, Josep Monferrer, i a representants institucionals com l'alcalde de Sant Adrià del Besòs, Joan Callau.

 

 

 

 

El llargmetratge, rodat durant l'any 2015, ha estat parcialment finançat a través del micromecenatge a través de la plataforma Verkami. Més d'un centenar de mecenes han fet petites aportacions que han estat de gran importància per poder enllestir el documental.

El passat 12 de febrer es va preestrenar al Centre Cívic del Besòs.


15 anys a Venus
Web
Facebook
Twitter
: @15_Anys_a_Venus
 
 
Fitxa tècnica
Realització i direcció: Mariona Giner i Sergi Pujolar Castillo
Guió: Mariona Giner
Càmera, fotografia i muntatge: Sergi Pujolar
Segon equip de càmera: Pau Blesa i Sergi Rubio Grandía
Auxiliar de càmera: Miguel Cortés Carrasco
So directe: Sandra Ramionet Formatger
Foto fixa: Eva Parey
Disseny gràfic: Carla Lloret Puig
Producció de so: Martí Sales Sariola
Disseny de so: Ilia Martí
Postproducció de so: Anxo Villar
Etalonatge: Juanan Platas
Correctors: Jose Antonio Merín Andía (castellà) i Lourdes Barceló Mestre (català)
Difusió: Eulàlia Comas
Coordinació i docència Òrbita Venus: Eva Parey
Amb la col·laboració d'OLYMPUS España, Filmoteca de Catalunya, Biblioteca la Font de la Mina, Arxiu històric del Camp de la Bota i la Mina, Obra Social La Caixa, Voces Gitanas, Consorci del Pla de Transformació del Barri de la Mina i Ateliê 397, São Paulo, Brasil.


Mariona Giner, codirectora
Fotògrafa independent. Viu i treballa a Barcelona des de l'any 2001 realitzant i exposant treballs documentals que reflecteixen la realitat quotidiana de diferents comunitats vulnerables i en risc d'exclusió social. La seva experiència en el món de l'audiovisual és recent, i 15 Anys a Venus és el seu primer llargmetratge documental com a directora.
L'any 2009 va realitzar el documental We've Got All the Time in the World , dirigit per Daniel Jariod i produïda per Black Train Productions, S.L., que va participar al festival InEdit, Barcelona (2010). L'any 2006 va coordinar el projecte audiovisual Dikela la Mina , on va combinar fotografia propia i un  mitgmetratge codirigit amb Philippos Vardakas i que va guanyar un accèssit a Tikinó, Festival Internacional de Cinema Gitano, Granada (2007).


Sergi Pujolar, codirector
Fotògraf i realitzador audiovisual. Forma part del Krasnyi Collective, un col∙lectiu internacional que es dedica a documentar amb imatges, i de forma compromesa, les diferents lluites socials i moviments de resistència. És col∙laborador de La Directa i durant l'últim any s'ha dedicat també a la docència, realitzant tallers de cinema, mitjans audiovisuals i drets humans en un institut de Barcelona.
Treballs destacats:
"15 Anys a Venus" (direcció, càmera i muntatge), 2015;
"GLORIA" (realització, càmera i muntatge), 2015;
"Mirada alternativa" (càmera i muntatge), 2011.
 

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut