La quarta pel·lícula de Mar Targarona

Mario Casas és el protagonista de "Francesc Boix, el fotògraf de Mauthausen"

"Francesc Boix, el fotògraf de Mauthausen" és la nova pel·lícula de Mar Targarona. La cinta, interpretada per Mario Casas, vol donar a conèixer el que van viure 7.000 espanyols presos al camp de concentració de Mauthausen (Àustria) i, en particular, la proesa de Boix, que es va jugar la vida per treure uns negatius del camp.

La quarta pel·lícula com a directora de Mar Targarona, directora de "Secuestro" i productora d'"El cos", "Els ulls de la Júlia" o "L'orfenat", és una història apassionant basada en fets reals. Boix va ser un fotògraf i militant comunista que va anar a parar al camp de concentració de Mauthausen, amb 7.000 espanyols més, durant la Segona Guerra Mundial. La seva obsessió va ser treure del camp els negatius que els nazis del III Reich tenien als arxius del laboratori fotogràfic en què sortien tots els membres del règim nazi que s'encarregaven de gestionar les instal·lacions de Mauthausen o que les visitaven. La fita de Boix va ser molt important, ja que als judicis de Nuremberg, gràcies als negatius, Boix va poder demostrar que els responsables de la SS del camp i els alts jerarques nazis que venien de visita eren sabedors de les atrocitats que passaven al camp de concentració, incloses les exterminacions de presoners als forns crematoris i cambres de gas.

El guió és obra d'Alfred Pérez-Fargas i Roger Danés, que juntament amb la directora i l'equip d'art han fet una intensa tasca d'immersió i recerca perquè els fets narrats i l'escenografia que surt a la pel·lícula siguin el màxim de rigorosos. Targarona comenta: "La història de Boix em va emocionar com també la dels 7.000 republicans que van estar al camp de Mauthausen, una història no molt coneguda a Espanya. Boix és un exemple real i històric en què els dolents són duts davant de la justícia gràcies a la valentia d'uns pocs. Amb aquesta pel·lícula vull honrar aquests herois i totes les víctimes de Mauthausen."

El rodatge va començar el 30 d'octubre i s'acabarà el 22 de desembre. Les localitzacions interiors i unes quantes d'exterior s'han rodat al Parc Audiovisual de Catalunya i a Torrebonica, a Terrassa. La majoria de seqüències d'exteriors del camp de concentració es rodaran a Budapest (Hongria), en el mateix camp reconstruït per produccions cinematogràfiques on s'han gravat pel·lícules com "El nen del pijama de ratlles", de Mark Herman,  i "La reina de España", de Fernando Trueba, entre d'altres. És una producció de Rodar y Rodar, We Produce 2017 AIE i Filmteam amb la participació de RTVE, TV3, l'ICCA i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

SINOPSI:

Amb l'ajuda d'un grup de presoners espanyols que lideren l'organització clandestina del camp de concentració de Mauthausen, Francesc Boix (Mario Casas), un pres que treballa en el laboratori fotogràfic del camp, arrisca la seva vida quan decideix treure del camp uns negatius que demostraran al món les atrocitats comeses pels nazis en l'infern del camp de concentració austríac. Milers de negatius que mostren, des de dins, tota la cruesa d'un sistema pervers. Les fotografies que Boix i els seus companys van aconseguir salvar de ser cremades poc abans que arribessin els americans per alliberar el camp van ser determinants per condemnar els alts càrrecs nazis en els judicis de Nuremberg l'any 1946. Boix va ser l'únic espanyol que hi va assistir com a testimoni.

 

FITXA TÈCNICA I ARTÍSTICA:

Direcció: Mar Targarona
Guió: Alfred Pérez-Fargas i Roger Danés
Producció: Joaquín Padró i Mar Targarona
Intèrprets: Mario Casas, Richard von Weyden, Adrià Salazar, Eduard Buch, Alain Hernández, Ruben Yuste, Nikolas Stojanovic, Joan Negrié, Marc Rodríguez, Albert Mora, Frank Feys, Stefan Weinert, Luka Peros, Rainer Reiners, Toni Gomila, Macarena Gómez i Emilio Gavira , entre d'altres.
Director de fotografia: Aitor Mantxola
Direcció artística: Rosa Ros

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut