68 edició del Festival Internacional de Berlín

La Berlinale projectarà "La enfermedad del domingo", amb participació de TV3

La 68 edició de la Berlinale va desplegar la catifa vermella el passat 15 de febrer. Deu dies de cinema en què es podrà veure una mostra del panorama cinematogràfic mundial. TV3 hi serà present amb "La enfermedad del domingo", de Ramón Salazar.

Tret de sortida de la Berlinale, ahir dijous, amb una producció amb col·laboració de TV3. Ramón Salazar, director i guionista dels llargmetratges "Piedras", "10.000 noches en ninguna parte" i "20 centímetros", torna al certamen amb "La enfermedad del domingo", que competirà en la secció Panorama. És la segona vegada que Salazar competeix en aquest festival, ja que la seva òpera prima "Piedras" va està nominada a l'Os d'Or a millor pel·lícula l'any 2002.

La pel·lícula està protagonitzada per Bárbara Lennie i Susi Sánchez i parla de l'abandonament d'una filla per part de la seva mare, quan la nena tenia vuit anys. Anabel, impulsada per la carrera diplomàtica del seu marit, dedica la seva vida a la filantropia. Es bolca a ajudar els altres de forma desinteressada, cosa que fa que augmenti la seva popularitat; es converteix en un referent a l'hora d'aconseguir donacions per a organitzacions humanitàries dins d'un circuit reduït. En un sopar benèfic, trobarà de cara el seu passat. Una de les cambreres del càtering és la seva filla Chiara, que ella va abandonar quan la nena tenia vuit anys. Feia 35 anys que no es veien. Però no és casualitat que la Chiara trobi la seva mare.

La pel·lícula parla de la identitat i les relacions personals desestructurades. L'abandonament d'una filla per part de la seva mare no només causa ferides incurables a la filla, sinó que la mare també tindrà seqüeles devastadores. La mare ha de silenciar per sempre més haver abandonat la seva filla, i la filla ha de viure amb el desconcert de trobar-se a ella mateixa. El fet que la filla vulgui tornar a veure la mare al cap de 35 anys dona un punt d'intriga al film. Per què la vol veure, ara? Quina és la intensió de la filla? Chiara li demana que passin 10 dies juntes. L'Anabel veu aquest viatge com una oportunitat per recuperar la seva filla, però no sap que la Chiara té un propòsit ocult i que haurà d'enfrontar-se a la decisió més important de la seva vida.

La tarda del diumenge és vista com un moment de la setmana en què tot s'acaba. És un presagi que el final està a prop, i que queda tan poca estona per fer alguna cosa que és millor no fer res. Chiara, la nena, espera sa mare amb el rostre enganxat a la finestra. Però la mare no tornarà mai més. Les dues dones es retrobaran en un espai neutral, enmig de la natura, per arribar a un acord i recuperar la identitat que totes dues van perdre. Un acord que passa pel perdó i per deixar de banda el rancor acumulat durant tots aquests anys. Un perdó que es presenta d'una forma inesperada. Durant aquest temps, memòria, fantasia i realitat aniran confonent-se fins expiar la culpa i el ressentiment de les dues dones. La pel·lícula és una producció de Zeta Cinema i On Cinema 2017 i amb la col·laboració de TV3, RTVE, ICAA, ICEC i ICO. El film s'estrena als cinemes espanyols el 23 de febrer.

El festival tancarà el 25 de febrer.

 

Fitxa tècnica i artística:

Direcció i guió: Ramón Salazar
Producció executiva: Paco Ramos
Intèrprets: Bárbara Lennie (Chiara), Susi Sánchez (Anabel), Miguel Ángel Solá (Bernabé) i Greta Fernández (Greta), entre altres.
Direcció de fotografia: Ricardo de García

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut