Botifarra d'ou disfressada amb romesco i calçots

  • Programa: Cuines
  • Cuiner: Eduard Losilla
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Més d'una hora
  • Restaurant: Butikfarra
  • Informació nutricional
    +Obre

    El calçot és una ceba de temporada, tendra i de gust suau, que és rica en fibra, vitamines i minerals, de poc contingut energètic.

INGREDIENTS

  • Ingredients per a 4 persones:
  • 4 panets
  • 4 botifarres d'ou
  • 10 calçots
  • 2 cebes
  • 2 l de vi negre
  • cibulet
  • oli d'oliva i sal
  • Per al romesco:
  • 1 ceba petita
  • 1 pebrot vermell petit
  • 2 tomàquets madurs
  • 2 nyores
  • 50 g d'avellanes
  • 50 g d'aigua mineral
  • 30 g de vinagre
  • 150 g d'oli d'oliva
  • sal

PREPARACIÓ

Per començar, en una cassola amb oli i sal confiteu les cebes, prèviament pelades i tallades en juliana, a foc suau durant una hora i mitja.

Mentrestant, coeu la botifarra dins d'una cassola amb el vi, durant uns 15 minuts, fins que absorbeixi el color del vi. Quan estigui cuita, traieu-la de la cassola i deixeu-la refredar a la nevera.

A continuació, traieu la part verda dels calçots i l'arrel, poseu-los al forn damunt de la reixeta (amb paper d'alumini a la safata de sota, perquè no regalimin) i deixeu-los coure a 200 graus uns 20-30 minuts. Seguidament, emboliqueu els calçots en paper de diari o alumini uns 10 minuts més per acabar de cuinar-los amb la calor residual. Quan ja estiguin cuits, peleu-los i talleu-los a trossos de 3, 4 centímetres i reserveu-los.

Per fer el romesco, poseu les nyores a hidratar amb aigua ben calenta uns 45 minuts.

Mentrestant, feu un tall als tomàquets en forma de creu i traieu-los la part verda.

Tot seguit, emboliqueu els tomàquets, les cabeces d'all, el pebrot i la ceba amb paper d'alumini i escaliveu-ho tot al forn a 200 graus durant 40 minuts. Després, deixeu-les refredar, peleu-les, poseu-les en un got de túrmix, afegiu-hi la polpa de les nyores, les avellanes )prèviament torrades en una paella amb una mica d'oli), l'aigua, el vinagre i la sal, tritureu-ho amb el túrmix i aneu afegint-hi oli d'oliva, a poc a poc, per emulsionar-ho.

Finalment, escalfeu la botifarra al forn durant 10 minuts a 200 graus i, alhora, escalfeu-hi també els calçots i el pa tallat per la meitat durant 5 minuts.

I ja per acabar, cobriu la base del pla amb la ceba confitada, poseu-hi la botifarra al damunt, salseu-la amb el romesco i afegiu-hi els trossos de calçot i el cibulet picat a sobre.