L'esclavitud al segle XXI, el llegat de les heroïnes quotidianes, les precàries condicions laborals dels músics i Las Bistecs, a "Quan arribin els marcians"

TV3 emetrà dijous, a les 23.30, el quart capítol de "Quan arribin els marcians", el nou programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que, com va fer Carl Sagan amb la sonda Voyager i el seu "Golden Record" ara fa 40 anys, un dia algú la trobi i ens entengui.

L'esclavitud al segle XXI, el llegat de les heroïnes quotidianes, les precàries condicions laborals dels músics i Las Bistecs, són els protagonistes del quart capítol del programa.

Fa pocs dies arribava la notícia de l'existència a Líbia de subhastes de persones migrants que són venudes com a esclaus. L'esclavitud és l'eix de la peça "Tot és cultura", que obre el programa, en què participa Colson Whitehead, autor de "El ferrocarril subterrani", novel·la guanyadora del darrer Premi Pulitzer. També el músic Jordi Savall, que amb el disc "Les rutes de l'esclavitud" ha estat nominat a un dels pròxims premis Grammy. I Miguel Pajares, president de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat.

"En el nom de la mare" és el títol d'un reportatge de Júlia Bertran, que aprofundeix en els treballs de Gemma Ruiz i Carla Rovira. Ruiz, amb la novel·la "Argelagues", i Rovira, amb l'espectacle "Màtria", han posat les dones de les seves famílies en el centre del relat.

Els músics reivindiquen que són treballadors, però una llei desactualitzada i unes condicions laborals molt precàries fan que l'ofici de músic s'hagi convertit en l'ofici de sobreviure. En parlen Guillem Arnedo, president de l'Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya; Edurne Vega, músic i membre de l'SMAC (Sindicat de Músics Activistes de Catalunya); Albert Salmerón, president de l'Associació de Promotors Musicals; Carmen Zapata, portaveu de l'ASACC (una associació que agrupa 60 sales de concerts de Catalunya), i Daniel Granados, que assessora l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona.

El 6 de desembre és la data en què se celebra la independència de Finlàndia. Enguany el número de celebració és rodó: 100. La Tuitipèdia es pregunta per la nodrida vida cultural del país.

Els marcians es fixen aquesta setmana en dos espècimens molt peculiars: Las Bistecs. Erigides com a orgulloses representants del mal gust, el 13 de desembre tanquen la gira del seu "Malgusto tour" a Razzmatazz,  a Barcelona, motiu pel qual seran sotmeses a una abducció.

I per acabar el programa, la secció Cap de setmana a la Terra fa cinc propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, en tinguin per triar.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en ell mateix, és un lloc des del qual es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estan convençuts: la cultura és a tot arreu.

"Quan arribin els marcians" també, cada dissabte, a les 22.00, al 33.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut