DIMARTS, A LES 21.55

La realitat del dret a l'avortament a "Sense ficció" i "Món"

Demà dimarts, a les 21.55, TV3 estrenarà "El mirall andorrà", un documental que analitza la realitat del dret a l'avortament a Andorra, on la interrupció voluntària de l'embaràs encara és delicte, amb penes d'arrest i presó. Aquest documental s'emet dins de la Setmana de les Dones que han organitzat TV3 i Catalunya Ràdio coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, el 8 de març. Tot seguit, a les 23.10, "Nosaltres parim. Però nosaltres decidim?", del programa de la secció Internacional de TV3 "Món", analitzarà l'evolució del dret a la interrupció de l'embaràs al nostre país i als Estats Units, on sembla que s'hi està vivint un retrocés creixent en l'aplicació. "Món" està dirigit i presentat per Joan Carles Peris.

A Andorra, l'avortament està prohibit en tots els supòsits, inclosos els casos de violació, de malformació del fetus o de risc per a la salut de la mare. El país dels Pirineus és, amb Malta, l'últim reducte europeu que encara no ha despenalitzat la interrupció voluntària de l'embaràs, tot i la pressió, fins i tot, de les Nacions Unides.

El codi penal andorrà preveu penes d'arrest, fins a tres anys de presó i cinc d'inhabilitació. És per això que les dones andorranes que volen avortar i que s'ho poden permetre es veuen obligades a creuar la frontera per fer-ho als hospitals catalans o francesos, carregant amb un estigma i una criminalització que les aboca a la clandestinitat i les traumatitza, segons denuncien metges, associacions feministes i defensors dels drets humans.

Com s'explica i què s'amaga darrere d'aquest anacronisme? A "El mirall andorrà", els directors, Albert Segura i Anna Sanmartí, posen de manifest que en el rerefons d'aquesta problemàtica hi ha els equilibris polítics d'aquest petit estat en què el bisbe d'Urgell és, juntament amb el president francès, copríncep d'Andorra. Els antiavortistes alerten que la despenalització de l'avortament el faria abdicar i posaria en perill una figura que, des de fa set segles, garanteix la independència del país i que ara el papa Francesc es podria estar replantejant.

Però, realment, els andorrans han de triar entre els drets de les dones o de la seva sobirania? Aquest debat ètic i moral, jurídic i polític divideix la societat andorrana i els partits que hi ha.

Les andorranes que han avortat tenen por d'explicar-ho per les represàlies, però sis s'han atrevit, malgrat les pressions, a donar-ne testimoni. Són els casos de la Mireia, una menor víctima d'una violació que es va quedar embarassada i no va poder avortar, o el de l'Aina, amb una malformació greu del fetus i risc de morir durant el part.

El documental recull també el neguit del personal mèdic, que denuncia la seva desprotecció legal, i la pressió del govern francès i de les institucions internacionals, que assenyalen Andorra com l'últim punt negre al mapa europeu dels drets sexuals i reproductius.

"El mirall andorrà" és una producció de TV3 produïda per Broadcaster.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

#somdones

Anar al contingut