La CUP diu que donaria suport unànime a un govern presidit pel republicà Oriol Junqueras

Després del "no" a investir Artur Mas, la diputada de la CUP Anna Gabriel ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio" que Junts pel Sí encara té marge per presentar una alternativa per evitar unes eleccions. En el mateix programa, l'ANC i Òmnium cultural han fet una crida a no dramatitzar l'escenari d'uns nous comicis.

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas, la diputada de la CUP Anna Gabriel ha demanat un canvi de candidat per part de Junts pel Sí per evitar noves eleccions.

Gabriel ha assegurat: "Donaríem suport a un candidat de Junts pel Sí, estigui directament vinculat a Esquerra Republicana com és el cas d'Oriol Junqueras o, fins i tot, a un perfil d'algun independent. Nosaltres també vam posar en el seu moment el nom de Raül Romeva a sobre de la taula i tindria  el suport unànime en la investidura."

La diputada de la CUP també ha fet autocrítica. Ha dit que entén que si es convoquen noves eleccions, voldrà dir que la CUP no ha tingut prou força per fer que Junts pel Sí proposi una alternativa a Mas i que no han estat capaços de seduir Catalunya Sí que es Pot perquè se sumés al procés constituent.

Anna Gabriel ha destacat que hi ha hagut "errors, insisteixo. No ens n'anem sortit prou, no hem estat capaces de moure fitxa a Junts pel Sí ni tampoc hem estat capaces de fer que Catalunya Si que es Pot s'incorporés en aquestes taules de converses i, com a  mínim, en el que tingués a veure amb el procés constituent o amb el pla de xoc i se sentís interpel·lat i es posés a treballar. No ho hem aconseguit".

La diputat de la CUP creu que el cap de llista de la força anticapitalista, Antonio Baños, no dimitirà, però tampoc ha desmentit aquesta possibilitat dient que "si algú entén que ja no sent còmode en aquest projecte polític, malgrat ens dolgui, el que nosaltres haurem de llegir és que hem de ser capaços de recuperar tota la il·lusió i la capacitat per fer que la CUP continuï sent un instrument d'intervenció política en el qual se senti identificada com més gent millor."

A més, Gabriel ha negat que la CUP estigui dividida, però ha admès que els seus debats interns han mostrat una polarització que ha quedat molt exposada.

Segons la diputada de la CUP, "hem exposat i hem obert els nostres debats i els hem quasi televisat a la ciutadania. Això no és habitual en la resta de formacions polítiques i, per tant, també es magnífica aquesta divisió. Jo el que voldria dir és que  ha estat un debat existent, que ha estat un polarització retransmesa als mitjans, però que, a la pràctica, hi ha un projecte polític que segueix viu".    

Gabriel assegura que la CUP enfocarà les pròximes eleccions, si es fan, amb l'objectiu d'ampliar la base a favor de la independència i accelerar el procés.

En el mateix programa, el president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, ha assegurat  que estaria satisfet si Junts pel Sí presentés un candidat alternatiu a Artur Mas i facilités així un acord amb la CUP que evités unes eleccions. Sánchez és conscient, però, que és un escenari poc realista.

El president de l'ANC s'ha preguntat si "l'acord avui passa, únicament i exclusivament perquè es retiri la candidatura del president Mas a ocupar la Generalitat? No sé si tots plegats ara farem un  bon servei generant una expectativa al voltant d'això. Si al final Artur Mas i Junts pel Sí consideren que és l'opció i ho fan, asseguro que jo estaré enormement satisfet perquè crec que les eleccions a ningú no entusiasmen."

Jordi Sànchez ha apuntat també que cal estudiar quina pot ser la millor fórmula per guanyar les eleccions.

Tant l'ANC com Òmnium Cultural fan una crida a no dramatitzar l'escenari d'unes noves eleccions. Des d'Òmnium Cultural, el president, Jordi Cuixart, remarca que uns nous comicis no poden tornar a ser plebiscitaris perquè el 27 de setembre ja va quedar clar que la majoria independentista existeix.

Cuixart ha dit: "El que entenc  és que el que no podem fer és constantment anar-nos qüestionant un majoria que sabem que hi és, que la volem eixamplar, que volem que encara sigui molt més majoritària, però aquesta majoria ja existeix i és molt sòlida."

Ni Sànchez ni Cuixart s'han volgut pronunciar sobre si la fórmula de Junts pel Sí s'ha de repetir de cara als nous comicis.

Si voleu escoltar les entrevistes senceres amb Anna Gabriel, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, podeu anar aquí.  

 

Catradio.cat/mati

Facebook.com/elmatidecatalunyaradio

Twitter.com/maticatradio

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut