Pere Renom al reportatge guardonat.t
Pere Renom al reportatge guardonat.

"Desextinció: reviure una espècie", de "Quèquicom", Premi Prismas a la Divulgació 2019

El reportatge "Desextinció: reviure una espècie" del programa "Quèquicom" ha estat guardonat amb el Premi Prismas a la Divulgació 2019, un dels més reconeguts a l'estat espanyol atorgat per una institució pública. En aquest capítol, el programa planteja un repte a un equip de genetistes de la UPF: recuperar una cotorra desapareguda a partir d'un exemplar dissecat.

El diumenge 29 de setembre, un jurat format per científics i periodistes va considerar, per unanimitat, que aquest capítol aconseguia presentar i posar a l'abast de la societat "un tema complex; incorporant-hi una diversitat de veus i localitzacions, apropant-lo al context històric i amb unes explicacions innovadores que aconsegueixen fer arribar un tema de genètica avançada al gran públic." I per això rebrà el premi al millor treball en vídeo, dotat amb una escultura i 4.000 euros.

El repte inicial de desextingir una espècie va ser entomat per l'equip de Carles Lalueza Fox i encara està en curs; ja han desxifrat el 95% de l'ADN de la cotorra de Carolina a partir d'un exemplar localitzat per Pere Renom a Espinelves. Caldran tècniques CRISPR d'edició genètica i de clonació, però tot i que a curt termini no serà possible reviure aquest ocell, no és cap utopia. Seguint el procés de recerca, Pere Renom i Cari Pardo exploren les tècniques genètiques més avançades que són les mateixes que estan fent possible la teràpia gènica. Jaume Vilalta, director i presentador de "Quèquicom", explica en el capítol com s'introdueixen fragments del genoma d'un individu a un altre, que poden transformar radicalment la medicina, la ramaderia i l'agricultura... I potser recuperar espècies desaparegudes.

El reportatge del "Quèquicom" és, en definitiva, un exemple de sinergia entre el programa de divulgació científica de TV3 i un centre de recerca català. Només hi ha 10 laboratoris al món especialitzats en ADN antic. El que dirigeix Carles Lalueza a l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) n'és un. Allò que en televisió es resumeix en 30 minuts, és en realitat una aventura científica de dos anys, amb imprevistos i sorpreses. El resultat és una història completament original de la qual es desprenen el reportatge i un article científic enviat a la revista "Current Biology".

El moa de Nova Zelanda, el colom migrador dels EUA, i ara, la cotorra de Carolina, són els tres únics ocells extingits dels quals s'ha seqüenciat l'ADN. Una aportació rellevant en l'àmbit de la biologia evolutiva.

Els Premis Prismas a la Divulgación, que enguany ja arriben a la 32ena edició, són una iniciativa dels Museos Científicos Coruñeses que posen en valor la difusió de la cultura científica i donen suport a tots els professionals que treballen en aquest camp. El seu jurat està presidit per Lluís Montoliu José, investigador científic del CSIC i constituït per Esther Rodríguez Belmonte, professora de la Universitat de la Corunya; María José Rodríguez Malmierca, responsable d'eLearning al Centro de Supercomputación de Galícia; Javier Salas Quesada, periodista científic; Marta Palomo de Udaeta, investigadora i comunicadora científica de la Fundación Española para la Ciencia y laTecnología, i Marcos Pérez Maldonado, cap del servei dels Museos Científicos Coruñenses.

"Quèquicom", el programa de divulgació científica del 33, que s'emet cada dimecres a les 22.00, va estrenar aquest reportatge el 19 de desembre del 2018.

 

tv3.cat/quequicom
facebook.com/quequicom
@quequicom33

Anar al contingut