Jaume Vilalta dirigeix i presenta "Quèquicom".
Jaume Vilalta dirigeix i presenta "Quèquicom".
Demà, a les 22.30

Demà, "Alcohol i embaràs", a "Quèquicom"

Demà, dimecres 17 d'octubre, a les 22.30, en el nou horari d'aquesta temporada, "Quèquicom", el programa de divulgació científica, ciència, natura, salut i tecnologia del 33, emetrà els reportatges "Alcohol i embaràs" i "Confiar en la moneda".

"Quèquicom" és el programa del 33 que dirigeix i presenta Jaume Vilalta, en què els reporters se sotmeten a situacions diverses perquè, amb l'ajuda de científics de primera línia, l'espectador pugui entendre les curiositats i els perquès de la vida. Cada episodi ofereix una mirada transversal sobre un tema. Al segon programa d'aquesta temporada, "Quèquicom" emetrà el reportatge "Alcohol i embaràs"; ningú pot assegurar que una copa d'alcohol no faci mal al fetus, un mal irreversible. És la Síndrome Alcohòlica Fetal, la primera discapacitat al món. Tot seguit es reemetrà l'episodi "Confiar en la moneda", una unitat simbòlica de valor generalment acceptada en aquest episodi el programa provarà d'esbrinar per què ens la creiem.

"Alcohol i embaràs"
La Síndrome Alcohòlica Fetal és la deficiència intel·lectual més nombrosa d'entre les causes evitables. A Espanya afecta dos de cada mil nadons. No és cosa de mares alcohòliques, també n'hi ha casos entre bevedores ocasionals. No se sap quina és la quantitat mínima que pot beure una gestant per no perjudicar el seu nadó. Si es vol tenir la certesa de tenir un fill sense la Síndrome Alcohòlica Fetal, l'única seguretat és no prendre ni una copa durant tot l'embaràs. El problema és que l'etapa més crítica és, justament, quan encara no s'ha confirmat l'embaràs.

A l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions fa temps que s'estudia, juntament amb la Vall d'Hebron i Sant Joan de Déu. El doctor en bioquímica de l'IMIM, Vicente Andreu, està buscant la manera de reduir-ne els efectes una vegada la criatura ha nascut. Molts d'aquests nens tenen greus problemes de comportament. La Raquel Sala, fundadora d'educadors familiars del projecte Koala, va a casa dels familiars per ajudar també els familiars a abordar el problema.

"Confiar en la moneda"
Com es va passar del bescanvi a la moneda? És el mateix moneda que diner? Què són el bitcoin i el blockchain? I la divisa? El crèdit genera diners? Quin paper juga la moneda en la inflació? Té sentit crear monedes locals? En aquest reportatge, de Pere Renom i Cari Pardo, es donarà resposta a aquestes i altres preguntes.

La moneda és una unitat simbòlica de valor generalment acceptada i, si simplement es tracta de discos de metall, com és possible que serveixin per comprar cases, cotxes, menjar o bitllets d'avió. Com és que ens la creiem?

Sal, or o bitcoin, el diner ha estat sempre l'expressió del crèdit que mereix el seu posseïdor. El programa de dimecres farà un viatge numismàtic per la història per entendre l'origen monetari de la inflació i desvelar la tecnologia criptogràfica del blockchain.

tv3.cat/quequicom
facebook.com/quequicom
@quequicom33

Anar al contingut