Jordi Savall
Divendres, a les 21.30

Catalunya Música transmet en directe el concert inaugural del Festival de Música Antiga de Poblet

Divendres, 11 d'agost, a les 21.30, Catalunya Música transmetrà en directe des de la plaça del monestir de Poblet el concert inaugural del Cinquè Festival de Música Antiga de Poblet, titulat "Ibn Battuta, el viatger del temps". Aquest concert estarà protagonitzat per Jordi Savall i el conjunt Hespèrion XXI, amb músics convidats de la Xina, l'Afganistan, Armènia, Síria i Turquia, i l'actriu Sílvia Bel. Els comentaris de la transmissió, que compta amb el patrocini de l'Obra Social "la Caixa", els farà Olga Cardús.

Aquest concert forma part de la Temporada de Festivals d'Estiu de la Unió Europea de Radiodifusió i serà emès en directe per la Ràdio Suïssa de parla francòfona i, en diferit, per la Ràdio Romanesa, Ràdio Cultura Alemanya de Berlín, la Ràdio Polonesa, la Radiotelevisió Portuguesa i la Radiotelevisió Grega.

Des de fa cinc anys, el monestir de Poblet –monument declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco el 1991– organitza el Festival de Música Antiga de Poblet en col·laboració amb la Fundació CIMA (Centre Internacional de Música Antiga) i amb Jordi Savall com a director artístic. Aquest any, la programació del festival, que consta de tres concerts, posa l'accent en la música i l'humanisme com a nexes d'unió entre cultures i religions. El concert inaugural està dedicat a recrear els viatges del musulmà Ibn Battuta, que va arribar a la Xina per conèixer de primera mà la música del país i els fonaments del taoisme. A principis del segle XIV, va començar un llarguíssim periple que el portaria des del Marroc fins a l'Extrem Orient i l'Àfrica negra.

Jordi Savall ha recreat en dos concerts el periple de Battuta, recuperant músiques del moment i dels països que va recórrer. Savall i els seus músics faran reviure la segona i última part del viatge de Battuta, des de Constantinoble fins a Fes, entre el 1333 i el 1377, any en què es creu que va morir. Composicions musicals anònimes, cants i danses àrabs i xineses s'alternaran amb textos de Battuta sobre el seu viatge, seleccionats pel director de l'Institut Ramon Llull, Manuel Forcano, i Sergi Grau, responsable del desenvolupament institucional i la dramatúrgia dels projectes musicals de la Fundació CIMA. Aquests textos, els recitarà l'actriu Sílvia Bel. La música, la posarà Jordi Savall –viola, lira i direcció– i el conjunt Hespèrion XXI amb músics convidats de la Xina, l'Afganistan, Armènia, Síria i Turquia.

La transmissió en directe d'aquest concert estarà disponible durant un mes als webs de Catalunya Música i Catalunya Ràdio.


#CatMúsica30
catmusica.cat
facebook.com/catmusica
twitter.com/catalunyamusica

 

Anar al contingut