Barcelona

Moody's rebaixa la qualificació de deute de la Generalitat

L'agència de qualificació de risc Moody's rebaixa la valoració de deute de la Generalitat. Segons un comunicat de la firma britànica, la qualificació a llarg termini del govern ha passat de la nota A1 a l'A2. L'agència argumenta la rebaixa per la creixent vulnerabilitat de Catalunya als problemes de finançament del seu deute. En aquest sentit, es refereix directament a l'emissió de bons a particulars que ha anunciat el govern, que considera massa cars. Moody's recomana a la Generalitat aplicar com més aviat millor mesures per reduir costos.

Actualitzat
La Generalitat està a punt de col·locar bons per valor d'uns 1.500 milions d'euros a un interès del 4,75% a un any. Moody's garanteix que es pot assumir el deute, però diu que el cost del finançament de Catalunya creixerà perquè el bo es paga car i els interessos s'hauran de pagar en poc temps.

En el seu comunicat, l'agència de qualificació no estalvia adjectius que denoten preocupació. No descarta que el govern hagi de prendre mesures dràstiques per complir el límit de finançament pel 2011. Per tot plegat recomana a la Generalitat que acceleri les mesures de reducció de costos.

El professor de finances d'Esade Jordi Fabregat remarca que, malgrat la rebaixa, el govern català continua aprovat. És "un aprovat més just, un sis, i no un aprovat tan generós com a Espanya, que ens posaven un nou. Ara bé, la Generalitat no està suspesa, és a dir, no té una nota per sota de cinc. Per tant, els inversors, sabent el risc que tenen, poden també invertir en aquesta emissió de bons que es farà properament".

Moody's era l'única de les tres agències de qualificació de risc que encara es resistia a rebaixar la nota de la Generalitat. En els últims mesos ja ho havien fet Standar & Poor's i Fitch.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut