Pristina

Chacón anuncia la retirada abans de l'estiu de les tropes espanyoles a Kosovo

Després de deu anys de missió, les tropes espanyoles es retiraran de Kosovo. Ho ha anunciat la ministra de Defensa durant la visita llampec que ha fet a les tropes espanyoles desplegades en el petit país balcànic. Davant dels 600 militars espanyols que hi ha destacats, Carme Chacón ha dit que els objectius d'aquesta missió estan complerts, que la feina està feta, i que s'ha de tornar. Però la tornada no es completarà del tot fins a finals de l'estiu. El secretari general de l'OTAN ha recriminat la decisió, que s'hauria d'haver pres en el marc de l'Aliança Atlàntica.

Actualitzat
Carme Chacón ha arribat amb retard a Kosovo a causa d'una avaria a l'avió. L'avaria, un excés de revolucions en un dels motors d'hèlix, l'ha obligada a tornar a Madrid i canviar d'aparell. Fonts del Ministeri de Defensa han assegurat que la decisió s'ha pres com a mesura de precaució i que no hi ha hagut cap risc. Després de posar a punt un altre Hèrcules C130 i configurar la zona de càrrega amb els seients propis de la configuració vip, la ministra Chacón i la seva delegació, encapçalada pel cap d'Estat Major de la Defensa, el general de l'Aire José Juliol Rodríguez, han aterrat a la base aèria de Dakovica, des d'on s'han traslladat en helicòpter fins a base Espanya, a la ciutat d'Istok, al nord-oest de Kosovo.
 
La visita de Chacón a les tropes espanyoles es produeix quan s'acosta al seu primer any com a ministra de Defensa, i és el primer viatge oficial d'un membre del govern espanyol a Kosovo des de la declaració unilateral d'independència, el 17 de febrer de 2008, i que Espanya no reconeix. La seva trobada amb les tropes de la KFOR té lloc deu dies després que el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, transmetés en persona al seu homóòleg serbi, Boris Tadic, en la seva visita a Madrid, que Espanya no reconeixerà la sobirania de la regió balcànica.

Des de la declaració d'independència kosovar, l'únic alt càrrec del Ministeri de Defensa que ha acompanyat els soldats, suboficials i oficials emplaçats a Kosovo ha estat el cap d'Estat Major de la Defensa, el general de l'Aire José Juliol Rodríguez. L'última visita d'un ministre de Defensa a les tropes destacades al territori balcànic data de desembre de 2006, quan l'aleshores titular de la cartera, José Antonio Alonso, va visitar els militars per a felicitar-los el Nadal i retre homenatge als companys d'armes morts en acte de servei.

Es tracta de la primera vegada que un ministre de Defensa espanyol aterra a Kosovo a la base aèria de Dakovika, atès que els predecessors de Chacón en el càrrec sempre van aterrar en els seus viatges oficials a l'aeroport de Pristina, capital de Kosovo i seu del govern i del Parlament d'aquest territori actualment declarat sobirà. El gruix de les tropes està ubicat a la localitat d'Istok i es completa amb el destacament d'un centenar d'efectius que protegeix la minoria sèrbia cristiana a la vall d'Osojane.

L'OTAN recrimina la decisió de Zapatero

El secretari general de l'OTAN, Jaap de Hoop Scheffer, ha recriminat l'actitud del govern de Rodríguez Zapatero de retirar les tropes espanyoles de Kosovo abans de l'estiu. Scheffer considera que una decisió d'aquestes característiques s'hauria d'haver pres en el marc de l'Aliança Atlàntica. Per això, Scheffer ha titllat la decisió d'"unilateral i a destemps". A més, creu que ara mateix no es donen les condicions polítiques ni de seguretat al territori per començar una retirada dels contingents militars.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut