Barcelona

Els socis del PSC a la Generalitat li retreuen que no hagi pressionat més el PSOE

Els socis del PSC a la Generalitat li han retret que no hagi fet més pressió al PSOE per aconseguir un acord de finançament abans de la votació dels pressupostos. ERC s'ha mostrat decebuda però ha dit que confia que el PSC trobi altres maneres de pressionar el PSOE, mentre que ICV ha fet una crida a la societat catalana per trobar la manera de forçar Zapatero. Per la seva banda, el PSOE ha tret importància a l'avís del PSC sobre un possible canvi de relacions si no hi ha acord de finançament quan toca. La secretària d'Organització del PSOE, Leire Pajín, assegura que aviat hi haurà avenços importants i que el nou model serà positiu per a Catalunya i per a totes les comunitats autònomes.

Actualitzat
Des d'Esquerra, Joan Ridao, creu que la decisió PSC de votar favorablement els pressupostos de l'Estat sense que hi hagi un nou sistema de finançament és "decebedora". Pel secretari general d'ERC, el PSC ha perdut "una oportunitat immillorable per unir el vot dels seus 25 diputats a Madrid al de la resta de formacions catalanistes". Tot i això, Ridao ha dit que "no s'acaba el món" i s'ha mostrat convençut que el PSC "trobarà altres formes de pressionar el PSOE". Ara bé, si al mes de gener la Generalitat es continua sense poder disposar d'un sistema de finançament "més just i equitatiu", el "pacte de l'Entesa haurà de ser revisat, perquè no s'hi preveia una situació com l'actual de falta de recursos".

El número 2 d'Iniciativa, Joan Herrera, pensa que el PSC s'ha ficat tot sol en un problema i li ha retret que alimentés la idea "inviable" que podia votar contra els pressupostos. Per aquest motiu, Herrera ha fet una crida al PSC, ERC, CiU i a la societat catalana en general, a obrir "una reflexió conjunta" sobre com "pressionar" el govern de José Luis Rodríguez Zapatero perquè compleixi l'Estatut. El número 2 d'ICV no ha volgut revelar quines opcions considera ICV com a fórmules de pressió al govern, però quan li han preguntat per la possibilitat de mobilitzacions ha dit que d'entrada aquesta formació no descarta "cap escenari". 

Des d'Unió, Josep Maria Pelegrí demana a Esquerra que forci el PSC a votar contra els pressupostos perquè si formalitzen el seu vot estaran signant la seva acta de "defunció" per convertir-se simplement en el PSOE. "ERC -ha dit Pelegrí- ha d'evitar el vot a favor del PSC als pressupostos aquest dijous a Madrid. Tenen maneres de poder fer-ho. I si no poden evitar-ho, que ho expliquin i reconeguin que són incapaços de convèncer els socialistes". Pel secretari general d'Unió, ERC també seria en part "responsable" del vot a favor del PSC als comptes, ja que comparteix govern amb els socialistes catalans.

Per a la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, els socialistes catalans s'han tret la careta i han demostrat que "a l'hora de la veritat, el PSC és més PSOE que mai" i que permet que el govern "passi per damunt dels interessos de Catalunya". Segons el parer del PPC, els 25 diputats del PSC donaran suport a uns comptes que no preveuen el nou model de finançament i que, a més, "produiran més atur i més crisi entre els catalans".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut