Partidaris de la independència sostenen unes lletres formant la paraula "Yes".
Partidaris de la independència sostenen unes lletres formant la paraula "Yes".
Edimburg

Tret de sortida a la campanya electoral per al referèndum d'independència escocès

Aquest divendres ha començat el període oficial de campanya per a la consulta del 18 de setembre

RedaccióActualitzat

Quan falten setze setmanes per al referèndum del 18 de setembre, aquest divendres ha començat el període oficial de campanya electoral a Escòcia.

A hores d'ara, els sondejos donen avantatge als partidaris de la permanència al Regne Unit, tot i que, en els últims mesos, els independentistes han avançat posicions i encara hi ha al voltant d'un 20% d'indecisos.

És el primer referèndum que fa Escòcia?

Escòcia ha celebrat anteriorment dos referèndums d'autonomia. L'any 1979, els escocesos van aprovar amb un 51,6% dels vots la reinstauració de l'assemblea legislativa del país. Malgrat la victòria del "sí", la descentralització no va prosperar perquè no es va complir una de les clàusules de la votació: a part de superar els negatius, els vots afirmatius havien de suposar més del 40% de l'electorat, per la qual cosa el govern britànic va rebutjar-ne el resultat.

Divuit anys després, l'11 de setembre de 1997, Escòcia va votar la "devolution" del govern Blair. En una consulta de dues preguntes, els escocesos van aprovar amb un 74,3% dels vots la creació d'un Parlament autonòmic i, amb un 63,5% dels vots, que la cambra tingués capacitat per legislar sobre variacions d'impostos.

El de 2014 serà el primer referèndum d'independència d'ençà que Edimburg i Londres van unir els seus Parlaments amb la Llei de la Unió del 1707.

Com serà el referèndum?

Quatre milions de residents a Escòcia, inclosos ciutadans europeus i de la Commonwealth, estan cridats a les urnes el 18 de setembre. Les normes que regulen aquesta campanya estan desenvolupades en la Llei del Referèndum d'Independència d'Escòcia, aprovada l'any passat pel Parlament d'Edimburg, després que Londres li transferís provisionalment les competències legislatives. Aquesta transferència de poders es va fer en virtut de l'acord del 2012, en el qual el primer ministre britànic, David Cameron, i l'escocès, Alex Salmond, van fixar les bases de la consulta.

Els electors hauran de respondre la pregunta "Esteu d'acord que Escòcia sigui un país independent?El resultat es determinarà per majoria simple (la meitat més un) i el govern britànic, que dóna suport a la unió, s'ha compromès a acceptar-lo. Al referèndum, hi podran votar els majors de 16 anys (a diferència de la resta dels comicis, que voten els majors de 18), els soldats expatriats registrats per votar a Escòcia i els membres de la Cambra dels Lords residents a la nació.

Sigui quin sigui el resultat, la presidenta del Parlament escocès, Tricia Marwick, ha assegurat que tots els partits treballaran junts després del referèndum "per beneficiar la gent d'Escòcia".

Quant pot gastar cada partit?

Les agrupacions "Yes Scotland", favorable a la independència, i "Better Together", a favor de continuar al Regne Unit, poden fer publicitat amb un pressupost màxim d'1,5 milions cada una. Totes dues plataformes tindran espais gratuïts de propaganda electoral.

També està limitada la quantitat que poden invertir els diferents partits, en funció de la seva representació parlamentària. D'aquesta manera, el majoritari Partit Nacionalista Escocès (SNP) podrà gastar 1,3 milions de lliures (1,5 milions d'euros); els laboristes, 834.000 lliures (un milió d'euros); els conservadors, 396.000 lliures (475.000 euros); els liberal-demòcrates, 201.000 (241.000 euros); i els verds, 150.000 lliures (180.000 euros).

Què passarà si guanya el "sí"?

En cas de victòria dels favorables a la independència, Escòcia iniciaria un procés de transició que culminaria amb una Declaració d'Independència el 24 de març del 2016. Precisament, el 24 de març és l'aniversari de la signatura de l'acta que defineix els termes de la unió entre Anglaterra i Escòcia des del 1707.

El maig de 2016, el nou estat escocès celebraria les seves primeres eleccions.

Com seria una Escòcia independent?

La independència que proposa l'SNP mantindria Escòcia sota el regnat d'Isabel II, conservant una unió monetària amb el Regne Unit amb la lliura com a moneda comuna i una BBC autònoma. Són algunes de les respostes que figuen en el Llibre Blanc de la Independència, un document de 670 pàgines que vol explicar com seria una Escòcia independent.

Aquest llibre també preveu que el futur estat escocès controlaria també els seus propis recursos petroliers al Mar del Nord i seguiria a la Unió Europea, lliura d'armes nuclears. Els nacionalistes escocesos preveuen la creació d'unes forces armades pròpies, ampliar les ajudes per tenir cura dels menors de quatre anys, un augment del salari mínim al ritme del cost de la vida, no fer créixer els impostos als ingressos i una pensió de 8.320 lliures anuals per als pensionistes.

Anar al contingut