Edimburg

"Esteu d'acord que Escòcia sigui un país independent?", la pregunta del referèndum

El referèndum sobre la independència d'Escòcia ja té pregunta. El primer ministre escocès, Alex Salmond, l'ha revelada aquest dimecres al Parlament d'Edimburg: "Esteu d'acord que Escòcia ha de ser un país independent?". Salmond, que manté els plans de fer la consulta la tardor de 2014, i desafia, així, Cameron, també ha revelat que està oberta la possibilitat d'incloure una tercera opció per demanar més autonomia. S'inclourà si els escocesos ho volen.

RedaccióActualitzat
El primer ministre escocès, Alex Salmond, ha explicat davant el Parlament d'Edimburg els seus plans per al referèndum d'independència escocès: n'ha revelat la pregunta i també el calendari, l'edat mínima de participació i altres detalls que proposa per a la consulta.

Salmond planteja la pregunta "Esteu d'acord que Escòcia ha de ser un país independent?", una interrogació que el primer ministre escocès ha qualificat de clara i directa. El cap de govern d'Escòcia també ha deixat la porta oberta a una tercera opció per obtenir més poders autonòmics, una opció que s'inclourà si els escocesos ho volen, ja que, de moment, el govern d'Escòcia ha obert una consulta popular per saber com els escocesos volen organitzar la consulta i aquest procés podria determinar que s'acabés incloent aquesta tercera opció.

Respecte a la data de la consulta, Salmond desafia Londres i defensa que es faci la tardor del 2014, una data simbòlica que coincidiria amb un episodi transcendental de la història escocesa d'ara fa 700 anys, la batalla de Bannockburn, en què els escocesos van guanyar les tropes angleses en el marc de la Guerra de la Independència. Aquesta data, però, Londres no la veu amb bons ulls. De fet, el primer ministre britànic, David Cameron, s'inclina perquè el referèndum es faci amb més rapidesa, el 2013.

El primer ministre escocès defensa que tinguin dret a participar en la consulta els escocesos a partir dels 16 anys i ho ha justificat amb l'argument que, si a aquesta edat ja es pot anar a l'exèrcit, casar-se i pagar impostos, diu, també s'hauria de poder tenir veu sobre el futur d'Escòcia.

Amb la compareixença al Parlament, Salmond ha iniciat el procés per al referèndum d'independència d'Escòcia, sobre el qual el govern escocès editarà documents per tal d'informar la població de com es farà i quines conseqüències podria tenir el resultat. El govern escocès espera que la població hi participi i digui la seva sobre com s'hauria de fer una consulta que, ha insistit Salmond, hauria de regular una autoritat professional.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut