Edimburg

Cameron i Salmond firmen l'acord per al referèndum sobre la independència d'Escòcia el 2014

El primer ministre britànic i l'escocès han firmat l'acord per fer un referèndum sobre la independència escocesa la tardor del 2014. El govern britànic donarà poders als escocesos perquè puguin celebrar la consulta. Escòcia renuncia a una segona pregunta demanant més competències i Londres accepta que la consulta sigui el 2014 i hi pugin votar els més grans de 16 anys.

RedaccióActualitzat
Nou pas endavant en les negociacions entre els governs britànic i escocès perquè Escòcia pugui fer, el 2014, un referèndum sobre la independència. El primer ministre britànic, David Cameron, i el seu homòleg escocès, Alex Salmond, han firmat a Edimburg l'acord que permetrà que la consulta sigui vinculant.

Els dos governs han pactat que la consulta tingui una sola pregunta que es respondrà amb un "sí" o un "no": "Està d'acord que Escòcia sigui un estat independent?".

Totes dues parts, però, han fet concessions les últimes setmanes. Escòcia ha renunciat a formular una segona pregunta que demanés un augment de les competències transferides. Londres també ha acceptat que el referèndum es faci la tardor del 2014 i no l'any que ve, i també que hi puguin votar els més grans de 16 anys.

Després de firmar l'acord, el primer ministre britànic ha difós per Twitter una imatge del pacte, que ha qualificat d'"històric". David Cameron ha aprofitat l'avinentesa per defensar que "el Regne Unit està millor unit".

En declaracions a la BBC, Cameron ha assegurat que "sempre" ha volgut "mostrar respecte pel poble d'Escòcia" i per això ha fet possible un referèndum "decisiu, legal i just". I ha remarcat que pensa de debò que "Escòcia estarà millor al Regne Unit però també, i el que és més important, el Regne Unit estarà millor amb Escòcia". "No pots  mantenir un poble dins del Regne Unit contra la seva voluntat", ha afegit.

Per la seva part, Alex Salmond, que també ha piulat una fotografia del pacte, ha celebrat que s'hagi posat en marxa un "procés constitucional completament democràtic" i n'ha destacat el "compromís de respecte amb el resultat" per ambdues parts.

El dirigent de l'SNP ha subratllat que l'acord "posa les bases per a una nova entesa en aquestes illes", i no per una ruptura. "No estem en el negoci de trencar res, sinó de crear una nova relació entre la gent d'aquestes illes", ha destacat. També està convençut que guanyarà el "sí". "Sí, ho crec. Crec que guanyarem en donar una visió positiva sobre un futur millor per al nostre país, tant econòmicament com socialment", ha afirmat.

En resposta a preguntes del corresponsal de Catalunya Ràdio a Londres, Oriol Serra, el dirigent escocès ha evitat les comparacions amb Catalunya dient que cap país "és una rèplica" d'Escòcia però ha assegurat que li interessa molt i està informat del procés sobiranista català.

Què diu l'Acord d'Edimburg?

L'acord estableix que la consulta es farà "abans que acabi el 2014", en una data que decidirà el Parlament escocès, i proclama que els dos governs es comprometen a treballar junts "per l'interès mutu i pels principis de bona comunicació i respecte mutu", un diàleg que és a "l'esperit" del referèndum. I per això conclouen que, sigui quin sigui el resultat de la consulta a la ciutadania, continuaran treballant "en benefici d'Escòcia i de la resta del Regne Unit".

Ara comença una llarga campanya en què Londres prometrà més autogovern a canvi del "no" i Edimburg intentarà revertir la caiguda de l'independentisme dels últims anys.

Les últimes enquestes indiquen que només una tercera part dels escocesos votaria avui a favor de la independència per por que l'economia d'Escòcia no sigui prou forta sense la resta del Regne Unit.

L'enquesta que fa una setmana va publicar el diari "Scottish Herald", per exemple, assegurava que un 28% dels escocesos votarien a favor de la independència i un 53%, en contra. Al gener, quan el Partit Nacional Escocès va començar la campanya per al referèndum, en canvi, els partidaris d'una secessió van arribar a igualar els que hi estaven en contra.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut