Ceuta

S'eleven a nou els immigrants morts ofegats quan intentaven arribar a Ceuta

Les víctimes formaven part d'un grup de 250 persones que a primera hora del matí han intentat accedir massivament a territori espanyol a través de la frontera d'El Tajaral, un pas habilitat per al trànsit entre Ceuta i el Marroc. El delegat del govern espanyol a Ceuta ha reconegut l'ús de pilotes de goma i gasos lacrimògens per contenir el grup.

RedaccióActualitzat

Almenys nou immigrants irregulars han mort ofegats en aigües pròximes a la frontera de Ceuta. Les víctimes, vuit homes i una dona, formaven part d'un grup de 250 subsaharians que a primera hora del matí han estat interceptats per la Guàrdia Civil i les forces de seguretat marroquines en un intent d'accedir massivament a territori espanyol.

El delegat del govern espanyol a Ceuta, Francisco Antonio González, ha parlat de tres intents consecutius per passar el perímetre fronterer. Les càmeres tèrmiques van detectar a les 5.45 més de 200 persones aproximant-se a la frontera amb Ceuta. El grup va arribar a les 7.45 a l'anomenat "pont de Biutz", un pas fronterer reservat per a la sortida de Ceuta dels marroquins que volen entrar mercaderies a peu al seu país. La Guàrdia Civil i la Policia Nacional els van impedir el pas. El mateix va succeir a la frontera d'El Tarajal, que va haver de ser tancada durant mitja hora.

El grup va fer un altre intent a la platja del mateix nom. El delegat del govern espanyol, segons els informes de les autoritats marroquines, ha assegurat que el grup es va comportar de forma "molt violenta" i van destrossar a cops de pedra una garita de la Guàrdia Civil. Els cossos policials dels dos països van tornar a interceptar el grup i van impedir per tercer cop que creuessin la frontera.

La policia de frontera afirma que últimament hi ha intents d'entrada, pràcticament cada dia, per aquest punt, l'únic pas habilitat per al trànsit entre la ciutat autònoma i el Marroc.

L'ONG Caminando Fronteras ha denunciat que la Guàrdia Civil hauria disparat pilotes de goma i gasos lacrimògens al grup de persones que hi havia a l'aigua, provocant escenes de pànic. L'organització ha fet aquestes acusacions després de recollir el testimoni de diversos dels immigrants.

El delegat del govern ha reconegut l'ús de material antidisturbis per contenir la "munió" de subsaharians, encara que "mai contra les persons". González ha detallat l'ús de pilotes de goma i de munició de fogueig per "espantar-los amb el soroll".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut